Életmód

Boldogságszakértő: az egyedülálló, gyermektelen nők a legboldogabbak

A társadalmi megítélés miatt mégis boldogtalannak érezhetik magukat.

Az egyedüálló, gyermektelen nők alkotják a társadalmon belüli legboldogabb csoportot – legalábbis így gondolja Paul Dolan, a Londoni Gazdasági Egyetem viselkedéstudományi professzora.

A friss felmérések szerint a hagyományos társadalmi sikertényezők nem esnek egybe a boldogságindexekkel, különösen ami a házasságot és a gyermekvállalást illeti. Dolan szerint a házas emberek csak akkor vallják magukat boldogabbnak, mint a többi csoport, ha a házastársuk is a helyiségben van. Ha úgy kérdezik őket, hogy a házastársuk nincs jelen, akkor az egyedülállók boldogabbak – írja a Hvg.hu.

A professzor szerint a férfiak jól járnak a házassággal, lenyugszanak, jól keresnek, és kicsit tovább élnek, mint nőtlen társaik. A férjezett és gyereket nevelők nőknél viszont nagyobb a lelki és a fizikai bántalmazás veszélye, mint a nem férjezetteknél.

A tudós kicsit meg is cáfolta az elméletét. A férj és gyerek nélküli életstílus előnyei ellenére a társadalmi megítélés miatt az egyedülálló nők része boldogtalannak érzi magát. Az általános vélekedés ugyanis az, hogy a családban élő nők a sikeresek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top