Életmód

Rákkeltő anyagokat találtak az autós gyerekülésekben

Szerencsére csak néhány termékben. Az is kiderült, hogy a biztonság nem mindig függ össze az árral.

Nagyszabású fogyasztóvédelmi teszten vizsgálták az autós gyereküléseket. A tesztben 17 márka 86 terméke szerepelt, amelyek a hazai boltokban is kaphatók.

A vizsgálatban a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) és a német ADAC autóklub is részt vett. Az autós gyereküléseknél az elsődleges szempont a biztonság, de kiderült, hogy ez nem mindig függ össze az árral – írja a Napi.hu.

  • A legkisebbeknek, vagyis a 0-13 kilogrammos gyerekeknek szánt üléseknek csak közel a fele kapott 4 vagy 5 pontot a biztonságra a 0-tól 5-ig terjedő skálán. Az áruk pedig 50 ezer és 200 ezer forint között mozog. A kevésbé biztonságosak is 30 és 150 ezer között kaphatók.
  • A nagyobb gyerekeknek szánt, 36 kilogrammig használható legbiztonságosabb ülések ára elég nagy szórást mutatott: 35 ezer forinttól akár 100 ezer forint fölötti összeget is elkérnek értük.

A tesztben a biztonság mellett egyéb szempontokat is figyelembe vettek, például hogy a termékek tartalmaznak-e egészségre káros vegyi anyagokat. Szerencsére a laborvizsgálat során a 86-ból mindössze 3 terméknél mutattak ki határértéknél magasabb mennyiséget. Néhány üléshuzatban azonban rákkeltő vegyi anyagot találtak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top