Életmód

Szezonzöldségek, amik igazi vitaminbombák

Hónapos retek, zöldborsó, újhagyma – csak néhány zöldség, aminek most van a szezonja. Miért érdemes betankolni belőlük? Máris mondjuk!

A zöldborsó, retek, újhagyma, spenót olyan fontos ásványi anyagokat és vitaminokat adnak a szervezetnek, melyekre a hosszú tél után mindannyiunknak szükségünk van.

Fotó: iStock/kobeza

Retek

A retek sok C-vitamint, B-vitamint, kalciumot, káliumot, nátriumot, magnéziumot és vasat ad szervezetünknek. Emellett jó hatással van az emésztésre és a veseműködésre, erősíti az immunrendszert, és pusztítja a baktériumokat.  

Újhagyma

Az újhagyma nagyon sok C- és B1-vitamint, A-provitamint, káliumot és folsavat tartalmaz.  Ráadásul:

  • antibakteriális hatású,
  • csökkenti a vércukorszintet,
  • szabályozza a vérnyomást
  • erősíti a szívet.

Spenót

A spenótban többféle vitamin található, legnagyobb arányban B-vitamin. A B-vitamin bevitelnek köszönhetően a szervezet zsír-, fehérje- és szénhidrát-anyagcseréje jelentősen javul. Emellett magas antioxidáns-tartalma miatt a superfoodok kategóriájába sorolható.

Zöldborsó

A borsószemek vitaminokban és ásványi anyagban bővelkednek. Sok benne a C-, és B-vitamin, de magas a borsó kalcium- és magnéziumtartalma is, ami a csontoknak és idegrendszernek fontosak. 

Tudtad? A zöldborsó magnézium- és mangántartalma lehetővé teszi a vérnyomás normalizálását. A magas vérnyomás csökken, az alacsony emelkedik a zöldborsó kúraszerű fogyasztása következtében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top