Életmód

Esküvői trendek: az ehető dekor, a minimálsmink és a pampafű a menő

Minél természetesebb és környezetbarátabb egy esküvő 2019-ben, annál menőbb. Végre nem az elvárásoknak és a tradícióknak kell megfelelni: trendi lett a kényelmes ruha, a pár egyéniségét tükröző dekor és az élménycatering.

Szeretem az esküvőket. Főleg amióta levedlették a konvenciókat, és átalakultak sokkal kötetlenebb, valóban élvezhető, kellemes társasági eseménnyé, a formalitásokkal szemben végre igazán a jegyespár személyiségét tükrözve.

Régen valahogy az összes lakodalom egyforma volt, csak épp az egyiken egy árnyalattal halványabb volt a pasztell dekor, mint a másikon. De szerencsére ez már a múlté, amióta az esküvőbizniszt is elérte az önkifejezési hullám, és az lett a trendi, ami egyedi. Lássuk, mik hódítanak idén ruha, dekor, catering vagy épp köszönőajándék terén.

Csempésszünk egy kis kényelmet a menyasszonyi ruhába

Valljuk be, az arák totál rápörögnek az esküvő legapróbb részleteire is, míg a vőlegény legszívesebben csak annyit akarna tudni az egészről, hogy mikor és hol lesz a nagy nap.

Bezzeg a menyasszony hónapokig koplal, hogy tökéletesen mutasson a kicsit sem kényelmes, de legalább méregdrága ruhájában, amiben jó esetben képes leülni vagy segítség nélkül kimenni a mosdóba – habár ez még mindig nem magától értetődő.

Úgy tűnik, idén fellélegezhetnek a házasulandó lányok, ugyanis a habos-babos ruhák és a 10 méteres uszály helyett a letisztult, egyszerű vonalvezetés, az elegáns, de hordható viselet dívik. Megjelennek a rejtett zsebek, a hosszú ujjú ruhák, hódít a visszafogottság, az apró pöttyök, valamint a szabadabb színhasználat.

Forrás: Sassi Holford

Kevesebb cicoma, természetesebb megjelenés

Nemcsak a menyasszonyi ruhákra jellemező idén a kevesebb több elve, hanem a sminkre és a hajviseletre is. Miután Meghan Markle tavaly látszólag leheletnyi sminkben mondta ki az igent Harry hercegnek, a természetes arcfestés felváltotta a füstös szemeket és a méteres műszempillákat. Ettől persze még ott van az a tökéletesen megkomponált makeup, csak épp nem elfed, hanem diszkréten kiemel.

A hajviselet is a természetes vonalat követi, lazán tűzött kontyok, leomló tincsek és egy kis virág a hajba az idei trend.

Meghan sussexi hercegné (Fotó: Jonathan Brady – WPA Pool/Getty Images)

A pasztell a múlté, jöhet akár a fekete is

Ami a helyszínt, a stílust és a dekorációt illeti, a házasulandóknak még sosem volt ekkora szabadsága, ugyanis a fő szabály, hogy minden menő, ami személyes, ami egyedi, ami az ifjú pár stílusát tükrözi, és pont ez teszi sokkal szerethetőbbé és élvezhetőbbé a lagzikat.

Színhasználat tekintetében a fehér és a pasztell ideje lejárt, nyugodtan választhatunk élénkebb színeket, és kedvünk szerint kombinálhatjuk. Hódít a színkavalkád, az erősebb árnyalatok, akár a bordó, a sötétzöld, a narancs, de még a fekete is.

A trópusi motívumok elérték az esküvőket is, a pampafű pedig a nyári lakodalmak kiváló dísze. Megjelennek a kör alakú dekorelemek és a függesztett installációk, a réz étkészletek és a nehezebb anyagok is, mint például a bársony.

Egyre személyesebb, sokszor vicces feliratokkal, ültetési táblákkal, laza és modern megoldásokkal találkozhatunk, ami a jegyespár és a vendégek számára is emlékezetessé teszi ezt a napot.

fotó: istock

A fehér csokor uncsi, a zöldségek jöhetnek

Persze, ha a kedvenc színed a fehér, akkor nem fogunk lebeszélni róla, de ha csupán a tradíció kedvéért gondolkozol ebben, akkor gyorsan felejtsd el! Kérj inkább színes csokrot, élénk, akár sötét árnyalatokat, de 2019-ben már a gyümölcsök és a zöldségek is simán elférnek a menyasszonyi bokrétában.

A virágdekorációk mostanság gyakran lógnak a mennyezetről, az asztaldíszek pedig a naturalista vonalat követik, így kristályváza helyett a kerámia és a fakaspók a trendik.

fotó: istock

Hódít a környezettudatos esküvő, és milyen jól teszi

Nem kell a Greenpeace aktivistájának lenned, hogy zöld esküvőd legyen: már pár egyszerű trükk is sokat számít. Kezdheted azzal, hogy a hagyományos, papíralapú meghívót egy kreatív online verzióra cserélitek.

A dekorációhoz választhatsz szezonális virágokat, a menüt helyi termelők alapanyagaiból készíttesd, a koktélokhoz pedig kérj fém szívószálakat az egyszer használatos műanyag helyett.

Egyre nagyobb divat a vágottvirág-dekort cserepes, később beültethető növényekre cserélni, sőt már a köszönőajándékok is környezettudatosak: egy-egy apró palánta vagy épp virágmag.

A jó hangulat mindenek előtt

Az esküvői fellépők sora idén már nem ér véget a zenekarnál. Hastáncosok, légtornászok, karikaturisták vagy épp bűvészek szórakoztatják a vendégeket, így a friss házasoknak is van egy percük leülni, és enni két falatot.

Interaktív catering és ehető dekor

Költhetsz te milliókat a dekorációra, a végén úgyis mindenki csak azt jegyzi meg, hogy milyen volt a kaja. És az egyre változatosabb, érdekesebb, sőt akár szórakoztató is az új trendeknek köszönhetően.

A nyolcfogásos ültetett vacsorát és az unalmas svédasztalt felváltotta az interaktív catering, ami annyit jelent, hogy egyes fogásokat előtted készítenek el, te mondhatod meg, mi kerüljön beléjük, vagy épp te magad állíthatod össze őket. Az alapanyagok ott sorakoznak az édességbárban, a salátabárban, a popcornbárban vagy épp a fondüstandnál, és hogy mit kreálsz belőlük, csak rajtad múlik.

Trendi idén az osztozkodás is, vagyis az asztalonként felszolgált sajt-, gyümölcs- vagy épp desszerttálak. Ez egyébként jó megoldás arra is, hogy összehozza az asztaltársaságot. Összességében a laza, kötetlen étkezési élmény a legújabb divat.

fotó: istock

Az étel gyakran dekorációként is szolgál, persze csak addig, amíg a násznép rá nem veti magát a látványos kompozíciókra. Utána már értelemszerűen nem, viszont nem is kell a végén kidobni. 

És hogy később is jó érzéssel gondoljunk vissza a nagy alkalomra, köszönőajándékként is bevethetünk pár finom fogást a lagzi végén, lekvár, olívaolaj, pálinka vagy akár fűszerek formájában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top