Életmód

Pirulák helyett irány a napfény, töltekezz okosan D-vitaminnal!

A napból érkező D-vitamin jóval hatékonyabb annál, amit a táplálékkal vihetünk be, csak okosan kell használni. Napi 15 perc fedetlen bőrrel a szabad levegőn, és akár 2-3 évvel is hosszabb ideig élhetnénk.

Bár kint hét ágra süt a nap, neked megmozdulni sincs erőd, mert úrrá lett rajtad a tavaszi fáradtság? Igyekszel egészségesen táplálkozni, és nagy nehezen az edzőterembe is levonszolod magad heti pár alkalommal, mégis az energiaszinted, a hangulatoddal párhuzamosan, valahol a béka feneke alatt?

Lehet, hogy csak egy kis napfényre van szükséged, és arra, hogy felturbózd a D-vitamin-szintedet, ugyanis nemcsak télen lehet ám D-vitamin-hiányban és annak tüneteitől szenvedni. Azt hisszük, attól, hogy végre sokat süt a nap, minket is elegendő napfény ér, és aktívan termeljük a létfontosságú D-vitamint, de tévedünk.

Gondold végig egy napodat! Miután aludtál a sötétben 6-8 órát, eltöltesz a reggeli készülődéssel a lakásban 30-60 percet, majd beülsz az autódba, elviszed a gyerkőcöt a suliba, onnan továbbhajtasz a munkahelyedre. Ülsz az iroda falai között újabb 6-8 órát, majd visszaülsz az autóba, útközben megállsz bevásárolni, felveszed a gyereket, elviszed edzésre, miközben (jó esetben) te is beugrasz a közeli edzőterembe. Mire végeztek, már 6 óra, mindenki hullafáradt, hazagurultok, megfőzöd a vacsit, apa leteszi a gyereket aludni, amíg te beindítasz egy mosást, még kicsit bámuljátok a tévét, majd beájultok az ágyba.

Szóval mennyi időt is töltöttél a szabad levegőn, ahol a napfény éri a bőrödet? Szinte semennyit. A rohanó, modern világunk úgy van kitalálva, hogy az időnk nagy részét zárt falak és ablakok között töltjük, ami – lássuk be – nem tesz túl jót az egészségünknek, pláne nem a D-vitamin-szintünknek.

Pedig nekünk, akárcsak a növényeknek, szükségünk van a közvetlen napfényre, a hiánya pedig nagyban befolyásolja nemcsak a hangulatunkat, a lelkiállapotunkat, hanem az egészségünket is. Hiába van az asztalod az irodában az ablak előtt, és hiába bámulsz ki a konditerem üvegfalán, miközben a futópadon futsz, ha nem éri a bőrödet a napfény, az egészet megette a fene. 

Lássuk, mi is az a D-vitamin?

A D-vitamin valójában nem vitamin, hanem hormonszerű előanyag, amely hozzájárul az aktív D-hormon termelődéséhez a szervezetben. Két fajtája van, a D2 (ergokalciferol) és a D3 (kolekalicferol), mindkettő zsírban oldódó molekula. A legfőbb különbség köztük, hogy a D3-vitamin napfény hatására keletkezik a szervezetünkben, a D2-t pedig táplálékkal tudjuk bevinni.

A D3-vitamin az erősebb hatású, ez a bőrben keletkezik a napfényben lévő, 270–290 nm hullámhosszú UV-B-sugárzás hatására, előbb a májban, majd a vesében alakul biológiailag aktív anyaggá, 1,25-dihidroxi-D-vitaminná (kalcitriol).
A D2-vitamin biológiai hatékonysága pedig csupán 25-30 százalék a D3-vitaminhoz képest, ami azt jelenti, hogy a legjobb D-vitamin-forrás a napfény, és ennek csupán töredékét tudjuk az élelmiszerekkel bevinni a szervezetünkbe.

Miért fontos a D-vitamin?

Egészségügyi szempontból rendkívül nagy jelentőségű a megfelelő D-vitamin-bevitel. Ez szabályozza a kalcium- és a foszfátanyagcserénket, ami az erős csontozat kifejlődőséhez és megtartásához fontos.
Elengedhetetlen a megfelelő agy-, máj-, vese- és pajzsmirigyműködéshez. Erősíti az immunrendszert, és a rákos megbetegedések elleni védekezésben is hatásos.
Valamint a D-vitamin elengedhetetlen az egészséges szerotoninszint fenntartásához, ami fontos szerepet játszik a hangulatunk szabályozásában.

Mivel jár a D-vitamin-hiány?

Tartósan alacsony D-vitamin- bevitel esetén a gyerekek csontjai nem fejlődnek megfelelően, ami csontlágyuláshoz vezet. Felnőtteknél csontritkulás, izomfájdalom, ízületi gyulladás, szívbetegség alakulhat ki, valamint az agy fejlődését és normál működését is veszélyezteti, hiánybetegségként jelentkezik. Utóbbi depressziós tünetekben, álmatlanságban és idegességben nyilvánulhat meg. Tél végére a magyar lakosság több mint kétharmada szenved D-vitamin-hiányban, de a nem megfelelő életvitel egész évben hiánybetegséghez vezethet, ezért érdemes kihasználni a tavaszi napfény előnyeit.

 

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság szerint a magyar lakosság D-vitamin-hiányának megszüntetésével az átlag életkor 2-3 évvel nőne, a gyerekkorban kialakuló egyes típusú cukorbetegség 78 százalékkal, a rákos megbetegedések pedig akár 35 százalékkal csökkennének hazánkban.

Így töltsd fel magad D-vitaminnal

Bekapkodhatod kapszula formájában is a D-vitamint, de sokkal élvezetesebb, egészségesebb és ráadásul olcsóbb is, ha inkább természetes formájában, a nap sugaraiból nyered ki. A tavasz pedig az egyik legideálisabb évszak erre, hiszen egyre többet süt a nap, mégsem éget még úgy, mint nyáron. Bár mióta sikerült tönkretennünk az ózonréteget, mindenki úgy beszél a napsugárzásról, mintha az ördögtől való lenne, a szervezetünk számára mégis elengedhetetlen.

Ne félj a napfénytől, hanem használd okosan! Igyekezz minél több időt a szabadban tölteni, és a tavaszi reggeleken és a késő délutánokon nyugodtan mutasd meg a bőrödet a nap sugarainak, ugyanis csak így képes a tested a D-vitamin előállítására.

A kritikus órákban (11-14 óra között) kerüld a közvetlen napfényt, és használj fényvédő krémet, de a májusi reggeleken és délutánokon bátran sétálj, kertészkedj, sportolj vagy csak pihenj napi minimum fél órát a napfényen (nyáron már 15 perc is elegendő). A szabadban eltöltött idő és a bőrödet érő napfény nemcsak a D-vitamin-szintednek, hanem a bőröd, a hajad, a szemed, a tüdőd, a csontjaid, a szíved egészségének és nem utolsósorban a hangulatodnak is nagyon jót fog tenni.

Úgyhogy most állj fel, és irány a friss levegő!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top