Életmód

Ha ilyen a vágódeszkád, dobd ki azonnal!

Az egészség a részletekben rejlik – például a vágódeszkában és fakanalakban.

A konyhapultot letisztítod, az edényeket elmosogatod, odafigyelsz, hogy a zöldségeket ne mosatlanul főzd meg, oké. De hányszor vizsgálod meg a vágódeszkáidat és a fakanalaidat (főleg azokat a darabokat, amiket még a nagymamádtól örököltél)? A vágódeszka természetesen akkor az igazi, ha fából van, vagyis nem akarunk lebeszélni róla semmiképpen, de oda kell rá figyelni, mert a faeszközök könnyen a fertőzések melegágyává válhatnak a konyhában. Egészen konkrétan arra gondolunk, hogy

ha repedések jelennek meg a vágódeszkán, akkor cselekedni kell.

Repedések több okból is kialakulhatnak egy faeszközön. Lehet, hogy betetted a mosogatógépbe, ami túl magas hőmérsékleten mosogatta el, de az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak kiszáradt a fa, mert nincs megfelelően kezelve a felülete. Utóbbitól ugyan csak apró repedések jelennek meg rajta, de az ételmaradékok sajnos a legkisebb repedésben is megülnek, akármennyit sikálod a deszkát, onnantól pedig már csak egy ugrás, hogy elszaporodjanak benne a baktériumok.

vágódeszka repedés tanács

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash/Igor Miske

Mit tegyek, ha már ott a repedés?

Két lehetőség van, ha repedést fedezel fel a vágódeszkán vagy más faeszközön: vagy kidobod, vagy megjavítod. A fakanalak esetében a kidobást ajánlanánk inkább, mivel nem egyenes a felületük, és emiatt nehezebb a javításuk, a vágódeszkáknál viszont működőképes megoldás, ha fagittet veszel, és kitöltöd vele a repedéseket, elejét véve ezzel annak, hogy továbbrepedjenek, és hogy megüljön bennük az ételmaradék. Arra viszont azért így is figyelj, mielőtt nekiállsz a javításnak, hogy mekkora az a bizonyos repedés: az ajánlás szerint ha két milliméternél szélesebb, nem szabad már javítani, jobb megszabadulni a deszkától.

És hogyan előzhetném meg a repedések kialakulását?

A legjobb természetesen az, ha el sem jutsz odáig, hogy repedéseket kelljen vizsgálgatnod és javítgatnod. A leghatékonyabb módszer erre az, ha mindig kézzel, langyos, enyhén mosogatószeres vizet használva mosogatod el a vágódeszkát és a fakanalat, mert a mosogatógép magas hőmérsékleten dolgozik, és ez nem tesz jót a faeszközöknek. Emellett időről időre érdemes lekezelni a vágódeszkát méhviasz és ásványi olaj keverékével is – ezzel a kiszáradástól védheted meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top