Életmód

Veszélyes lehet a placentaevés

Kim Kardashian és más influencerek szerint a méhlepény elfogyasztása enyhíti a szülés utáni depressziót és más mentális, illetve fiziológiai előnyei is vannak.

A kanadai nőgyógyászok arra kérik a kismamákat, hogy ne fogyasszák el a méhlepényt szülés után – írja az Huffington Post cikke alapján az Index.

Képünk illusztráció (Fotó: Unsplash)

A placentofágia elég elterjedt szokás az állatvilágban – a tevék, a fókák és a cetek kivételével szinte minden emlősnél megfigyelték már –, de az emberek között is előfordul. És nem csak a külvilágtól elzártan élő törzsi kultúrákban, hanem a modern nyugaton is; a felmérések szerint Kanadában például minden negyedik kismama megeszi a méhlepényt, mert úgy hiszi, hogy ez enyhíti a szülés utáni depressziót és levertséget, javítja a szervezet vasháztartását, és több lesz tőle a teje.

A placentaevés az elmúlt években jött igazán divatba: különösen azután, miután több celeb és influencer – köztük a Twitteren több mint 60 millió követővel rendelkező Kim Kardashian – is kiállt annak állítólagos jótékony hatásai mellett. Pedig az orvosok szerint a placentofágiának semmilyen bizonyított pozitív hatása nincs – épp ellenkezőleg, potenciális baktérium-, vírus- és gombafertőzések forrása lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top