Életmód

Kiderült: ez a legjobb napszak az edzésre

Ha eddig azon gyötrődtél volna, hogy melyik napszakban kellene mozognod, hogy a legjobb hatása legyen, itt a megoldás.

Reggel még alig látunk ki a fejünkből, épp csak a kávéig bírunk elmászni, nemhogy ugrabugráljunk meg erősítő edzést végezzünk. Estére már felmosórongynak érezzük magunkat, és örülünk, ha a kanapéig eljutunk, hogy megnézzünk egy újabb epizódot a kedvenc sorozatunkból. És közben végig bűntudatunk van, mert csak kellene valamit mozogni, a lelki és testi egészséghez elengedhetetlen lenne, hogy minden nap valamiféle edzést végezzünk, főleg, ha amúgy a munkánk miatt folyton a számítógép előtt ülünk.

Ördögi körnek tűnik, de most egy lépéssel közelebb kerültünk a megoldáshoz egy új tanulmánynak köszönhetően.

Ha kevésbé stresszes, hatékonyabb életre vágynál te is, akkor bizony reggel kell edzened a kutatók szerint.

A reggeli rutin meghatározza az egész napot, érdemes rászoktatni magadat arra, hogy a mozgás is a része legyen. A Baker Heart and Diabetes Institute új tanulmánya szerint, ha edzéssel kezded a napot, akkor sokkal jobb döntéseket hozol a nap további részében. A jobb döntések az élet minden területére kiterjednek: egészségesebb ételeket választasz, több vizet iszol, a munkában kevesebbet halogatsz, kedvesebb vagy a kollégákkal és empatikusabbá válsz a környezeteddel. Összefoglalva: ha mozogsz reggel, sokkal inkább képes leszel a helyes döntéseket meghozni és tudatosabban létezni.

edzés mozgás tanulmány

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash/Arek Adeoye

A kutatás során idősebb embereket vizsgáltak, és azt találták, hogy ha reggel valamilyen könnyű testmozgást végeztek, akkor aznap jobb volt a kognitív teljesítményük, például a döntéshozás, koncentráció vagy rövidtávú memória területén. A könnyű testmozgás alatt a kutatók gyors tempójú gyaloglást vagy biciklizést értenek, úgyhogy nem annyira teljesíthetetlen a feladat, nem kell edzőterembe menni száz kilókat emelgetni ahhoz, hogy megugorjuk ezt az akadályt.

A reggeli mozgás azért nem elég ahhoz, hogy egész nap turbó módban működjön az agyunk, a kutatásban azt is megfigyelték, hogy akkor tartható fenn a pozitív hatás, ha nem ülünk utána a fenekünkön nyolc órán keresztül, hanem óránként megszakítjuk az üldögélést és mozgunk kicsit. Már három percnyi helyben futás vagy gyors gyaloglás a folyosón is segít fenntartani az agy frissességét.

Ha tehát eddig nem voltál egy reggel mozgós fajta, akkor érdemes átszervezni egy kicsit az életed, hogy az agyad a legjobb formájában legyen mindennap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top