Életmód
Szponzorált tartalom

J-beauty, avagy a japán nők szépségének titka

Egyszerűség és alaposság jellemzi a japán nők szépségápolási szokásait, amiket nekünk is érdemes lenne elsajátítanunk.

Az elmúlt években Dél-Korea diktálta a szépségápolási trendeket, Japán azonban most úgy tűnik, felzárkózik mellé – bár pontosabb lenne a fogalmazás úgy, hogy ismét megérdemelt helyére kerül. A japán nők porcelánbőre, makulátlan megjelenése ugyanis húsz, harminc évvel ezelőtt is ámulatba ejtette már a nyugati világot, csak sajnos mégsem tanult a leckéből semmit. Most j-beauty néven került ismét a középpontba az akkurátus termékválasztás és a természetesség kettősén alapuló metódus.

A legfontosabb alapelv, amelyben bőrápolási szokásaink különböznek az, hogy míg mi a károk helyreállításához keresünk készítményeket – gondoljunk csak a pattanások kezelésére, az első szarkalábak eltüntetésére szolgáló krémekre –, addig Japánban a hangsúly a megelőzésen van.

Mondhatnánk úgy is, a j-beauty az arcbőr számára maga a wellness.

Az egészséges arcbőr olyan alapelem, amelynek óvását, ápolását a japán nők már kislánykorukban megtanulják. Legjobb példa erre a mindennapos fényvédelem, amit nálunk a nagy átlag még mindig csak az évi egy hét szabi idején gyakorol, holott nincs annál károsabb, ráncosító, pigmentfoltosító dolog, mint az UV-sugárzás.

Fotó: istockphoto

Legalább ennyire fontos a japán nők számára, hogy a használt készítmények bizonyítottan jó minőségűek legyenek, hatásukat kutatások igazolják és nem holmi sebtiben összedobott trendtermékké silányuljanak, mint előfordulhat az a k-beauty esetében.

A japán kultúrára jellemző munkatisztelet és alázatosság abban is megnyilvánul, hogy sok cég évtizedekig finomítja az összetevők arányát, míg alkalmasnak találja rá, hogy piacra kerüljön. Így volt ezzel például a Shiseido is, ami húsz évig dolgozott Ultimune szérumán, ami aztán sikertermék is lett világszerte. Kozmetikai márkáik innováció terén sem állnak rosszul, sőt, sok tekintetben az amerikai és európai márkák előtt járnak a kutatás-fejlesztést illetően. Hiába, lépést kell tartaniuk a japán nők elvárásaival.

Fotó: istockphoto

Tippek és trükkök

A japán nők arcápolási szokásainak kulcseleme a megfelelő arctisztítás, használjanak utána bármennyi szérumot és krémet, ez a nulladik lépés megkerülhetetlen fontossággal bír. A double cleansing a legnépszerűbb módszer, amelynek lényege, hogy egy olajos állagú arctisztítást iktatnak be a sminklemosás és a gyengéd arclemosó közé, ami a közhiedelmekkel ellentétben a zsíros bőrt sem zsírosítja tovább, ellenben állagának köszönhetően remekül magába gyűjti a szennyeződéseket a bőrről.

Shiseido Defend Treatment Softener bőrpuhító és Shiseido Defend Clarifying Cleansing Foam Arctisztító

A készítmények esetén fontos számukra az összetevők minősége, mondhatjuk, hogy a tudatos bőrápolás szerint válogatnak, miközben előnyben részesítik a természetes alapanyagokat, a növényi kivonatokat – persze csak akkor, ha azok valóban érnek valamit. A dél-koreai tíz lépéses arcápolási rutinhoz képest kevesebb terméket használnak, de ne tévedjünk tévútra, az esti arctisztítás-krémezés náluk is kiteszi öt-hat készítmény rendszeres használatát.

Ez már csak amiatt is így van, mert nem szeretik a kettő az egyben típusú készítményeket. Sokkal inkább hiszen abban, hogy minden termék célzottan legyen jó egyvalamiben, abban azonban tökéletes. Így a vásárlók gyorsan össze tudják állítani arcápolási rendszerüket, mintha csak egy építőkocka darabjait rakosgatnák egymásra.

Húsz évnyi kutatás eredménye: Shiseido Ultimune Power Infusing Concentrate 50ml

A krémek és olajok mellett a kézmozdulatok is különös jelentőséggel bírnak. Nagy hagyománya van az arcmasszázsnak, de az egyszerű arctisztítás során is ügyelnek rá, hogy gyengéden nyúljanak arcukhoz. Ne súrolják, ne dörzsöljék semmivel.

Végül nem lenne teljes a kép, ha megfeledkeznénk a holisztikus szemlélethez közel álló belülről építkező szépség gondolatiságától, ami szintén áthatja a japán nők szépségápolási rituáléit. Fontosnak tartják, hogy mind az étkezési szokásaik, mind az életmódjuk (ne dohányozzanak, végezzenek rendszeres testmozgást, pihenjenek eleget) támogassa törekvéseiket, hiszen az arcbőr a legjobb minőségű készítmények mellett is nyúzottá válik, ha fáradtak, stresszesek vagyunk, vagy egészségtelen ételeket eszünk.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top