Életmód

Lendülj formába! 10 szabadban végezhető mozgásforma, ami a testednek és a lelkednek is jót tesz

Van élet az edzőterem falain túl is: végre itt a tavasz, nyomás ki a szabadba! Hagyd magad mögött a neonfényeket, sportolj a jó levegőn, formáld a testedet, és töltsd fel a lelkedet a természet lágy ölén!

Ha a szabadban való mozgásról egyedül a futás és a kerékpározás jut eszedbe, itt az ideje kicsit kiszélesíteni a spektrumot. Mindkettő nagyon jó sport, de a természet még számos más edzésformát kínál, amikkel változatossá teheted a mozgást.

Alakformálás és feltöltődés a természetben

Az már senkinek sem újdonság, hogy a rendszeres mozgás, a sport az életünk szinte minden területére kihat. Jót tesz az általános egészségi állapotunknak, erősíti a szervezet ellenálló képességét, vagyis kevésbé leszünk hajlamosak lebetegedni. A mozgás tökéletes stresszlevezető, így egy feszültséggel teli nap után még akkor is jót tehet egy séta, ha azt érezzük, moccanni sincs kedvünk. Emellett persze az alakformálásban, a narancsbőr elleni szinte állandó küzdelemben és a különböző mozgásszervi betegségek megelőzésében is a segítségünkre lehet a rendszeres sport. A szabadban végzett gyakorlatok pedig még ennél is többet adnak, gondolj bele: ha nem fog az agyunk, ha szellemileg elfáradtunk, már az is sokat segít, ha kimegyünk pár percre a szabad levegőre.

A sport az egészséges élet része, és ha nem a négy fal között, hanem kint a szabadban mozgunk, akkor még több pozitív hozadéka lehet. A természetben oxigénnel telítődik a vérünk, a jó levegő energiával tölt fel, és minden érzékszervünk számára feltöltődést jelent. Mindemellett a legtöbb szabadtéri mozgáshoz nem szükséges drága sportfelszerelés, és nem kell több tízezret költenünk arra, hogy alaposan megdolgoztassuk az izmainkat, vagy épp kellemesen elfáradjunk. Itt a jó idő, próbálj ki minél többféle szabadtéri sportot, és találd meg a hozzád és az életmódodhoz leginkább illőt!

Túrázás

Lehet, hogy a kirándulást, túrázást nem is sportnak fogod fel, pedig az. Akár a hegyekben, dimbes-dombos területen, akár a síkságban túrázol, ha a túrabakancsodat rendszeresen felhúzod, rengeteg kalandban lehet részed, miközben a testedet is formálod. Szebbnél szebb tájakat fedezhetsz fel, és a lelkednek is jót tesz, ha közelebb kerülsz a természethez. A hegymenet formálja a vádlidat, a combodat és a fenekedet, de a sík terület is jót tesz az alakodnak, ha kitartóan menetelsz. A túrázás előnye még, hogy sok más szabadtéri sporthoz hasonlóan nem magára a mozgásra figyelsz, hanem a téged körülvevő természetre, így tovább bírod szusszal.

GIF

Tollaslabda

Te is szerettél gyerekkorodban tollaslabdázni? Felnőttként talán kevesen gondolunk a tollasra, mint sportra, pedig alaposan átmozgatja a test összes izmát. Ha van egy jó tollaslabdapartnered, a törzs izmait, a karokat, a vállat és a lábaidat is megdolgoztathatod, ráadásul mindezt úgy, hogy észre sem veszed. Tökéletes szabadidős program, aminek tény, hogy csak szélcsendes időben hódolhatsz a szabadban, de a tollassal jó időben változatossá teheted a monoton hétköznapokat, és egy kicsit visszarepülhetsz a gyerekkorodba.

Görkorcsolyázás

Akár tudsz görkorcsolyázni, akár most akarsz megtanulni, mindenképpen jól döntesz, ha a sporttal töltött óráidat ezzel a mozgásformával is színesíted. Ha heti 2-3 alkalommal görkorcsolyázol szép, formás lábakra és fenékre, valamint tónusos izomzatra tehetsz szert. De nemcsak a testedet és az állóképességedet, hanem az egyensúlyérzékedet és a koordinációs készségedet is fejlesztheted. Fontos, hogy ha már tudsz görkorizni, akkor se akard megspórolni a bukósisakot és a védőfelszerelést!

GIF

Lovaglás

A lovaglás egészen különleges sport, hiszen közben egy csodálatos élőlénnyel töltöd az idődet. Ez a mozgásforma segít határozottabbnak lenned, csökkenti a stresszt, növeli az együttműködő képességedet, és a hatására könnyebben építhetsz ki bizalmat mások irányában. A lovaglás során szó szerint megtanulhatod, hogy milyen az, amikor te irányítod a történéseket, min múlik, hogy az történik-e, amit szeretnél, és nem utolsósorban abban is segít, hogy kemény belső combod és feneked legyen.

Evezés

Ha szereted a vízi sportokat, nem csak az úszás az egyetlen lehetőség. Ha ülőmunkát végzel, és az evezés mellett döntesz, olyan izmokat is megmozgathatsz, amiket a mindennapok során elhanyagolsz. Az irodai munka miatt szinte biztos, hogy gyakran fáj a nyakad, a hátad, a vállad és a törzsed, azonban az evezés tökéletesen átmozgatja a testedet. Hatására erősödik a karod, a vállad és a hasizmod, ráadásul az integetőizmodtól is elbúcsúzhatsz.

GIF

Golf

Tény, hogy a golfozáshoz bérletet, jegyet kell váltanod a pályára, de hidd el, megéri kipróbálnod ezt a sportot is. A golf növeli a koncentrációt, hiszen a játék során nem kalandozhatnak el a gondolataid, valamint javítja az állóképességet, mivel sokat kell gyalogolni a pályán. Emellett segít jó kondiba kerülni és formásabbá válni: a derekad, a törzsed, a karod, a vállad és a hát izmait is alaposan megdolgoztatja. További előnye, hogy gyönyörű környezetben, zöld pázsiton mozgathatod át magad.

Séta, gyaloglás

Ha már régóta nem mozogtál, akkor kezdj sétával! Ha kicsit gyorsabb tempóban sétálsz, ugyanúgy átmozgathatod az egész testedet, mint a futással. Tény, nem égetsz annyi kalóriát, de kezdetnek, ahhoz, hogy kikapcsolj a mindennapi pörgésből, feltöltődj, és a mozgást az életed részévé tedd, a séta tökéletes választás. Persze, ha nemcsak bemelegítésnek szánod, hanem elkötelezted magad a gyaloglás mellett, nagyobb távok megtételével szépen formálhatod a combodat, a vádlidat és a fenekedet, miközben a szívedre és a tüdődre is jótékonyan hat.

fotó: istock

HIIT: High Intensity Interval Training

A magas intenzitású szakaszos edzés lényege, hogy nagy és alacsony intenzitású gyakorlatok váltakoznak, aminek köszönhetően ez a sport igazi zsírégető. A HIIT módszerrel bármilyen gyakorlatot végezhetsz, a lényeg, hogy a magas intenzitású gyakorlatok között mindig tarts pihenőt. Egy parkban vagy egy szabadtéri kézilabda-, kosárlabdapályán is sportolhatsz: sprintelhetsz, amit kocogással válts fel, végezhetsz nagy erőbedobással kitöréseket, vagy négyütemű fekvőtámaszokat, pihenésként pedig tempós sétát iktass be. Az ismétlésszámokat az edzettségedtől tedd függővé, ha tanácstalan vagy, kérd ki egy edző tanácsát, menj el HIIT edzésre, és ne spórold meg a bemelegítést sem!

Futás, terepfutás

Az utóbbi években a futás lett az egyik legnépszerűbb sport. Ha rendszeresen futsz, szép, szálkás izomzatot, formás lábakat, és kemény feneket kapsz cserébe. A tempós gyalogláshoz hasonlóan a futás is jót hatással van a keringésedre, a tüdődre, és növeli az állóképességedet. Ha komolyan veszed, a futással kitolhatod a határaidat, ami által fejlesztheted az önbizalmadat, a kitartásodat és az önbizalmadat. Lényeges azonban, hogy betartsd a fokozatosság elvét, kezdj 10-15 perccel, és ne akarj egyből több kilométert lefutni. Pláne ne ess a kezdők gyakori hibájába, és ne fuss kellő bemelegítés nélkül. Arra is ügyelj, hogy más futócipő kell a városi és más a terepfutáshoz – utóbbit akkor próbáld ki, ha már gyakorlott futó vagy.

GIF

Kerékpározás

Ha a futást nem érzed a magadénak, akkor pattanj bringára! A kerékpározás az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy a mozgást a mindennapjaid részéve tedd: mehetsz vele munkába, intézheted a kisebb bevásárlást és kirándulni is elindulhatsz két keréken. A biciklizés is megdolgoztatja a lábizmokat, miközben kíméli az ízületeidet is, ugyanis a testsúlyodat a kerékpár tartja, és nem az ízületeidet terheli. Ha már nem kezdőként pattansz nyeregbe, keress emelkedőket, ahol próbára teheted magad.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top