nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Életmód
Te beszélsz szex közben? Nagyon jól teszed!

Te beszélsz szex közben? Nagyon jól teszed!

Nem szex előtt és után kell beszélgetni, hanem közben, ha azt szeretnéd, hogy jobb legyen a szexuális életed.
Olga
Olga
f Ajánlom

Ha tényleg beszélsz szex közben, akkor egy új tanulmány szerint boldogabb szexuális életed van, mint a csendesebb embereknek. A Journal of Sex & Marital Therapy nevű szaklapban megjelent tanulmányban azt találták ugyanis, hogy azok, akik kommunkálnak az ágyban az aktus alatt, elégedettebbek a nemi életükkel és a párkapcsolatukkal.

Kimondva és kimondatlanul

Persze a kommunikációban a nonverbális, azaz a testbeszéd is számít, tehát nem muszáj ehhez feltétlen hangot kiadni és értelmes szavakat formálni a száddal, hogy megvalósítsd a szex közbeni kommunikációt.

A kutatásunk alapján a verbális és a nonverbális kommunikáció is nagyobb elégedettséghez vezet egy pár szexuális életében. Az egyetlen kritérium, hogy egyértelmű legyen mindkét fél számára.

A kutatás során 400 embert vizsgáltak, hogy milyen gyakran és hogyan kommunikálnak szex közben. A párok arról is beszámoltak, mennyire elégedettek a párkapcsolattal és a szexuális életükkel. Ezek alapján az derült ki, hogy minél több a kommunikáció szex közben a párok között, annál boldogabbnak érzik magukat a kapcsolatban. Más szavakkal: minél többet kommunikálsz, annál jobb lesz a szex.

szex kommunikáció tanulmány

Képünk illusztráció – Forrás: Pexels/Stokpic

Szégyenérzet vs. intimitás

A kutatók szerint azért is fontos felfedezés ez, mert régebbi tanulmányokból már kiderült, hogy az emberek általában azért nem mernek beszélni szex közben, mert attól félnek, hogy elrontják a pillanatot. Szégyenérzettel társította a többség a szex közbeni kommunikációt, leginkább attól félnek, hogy mit szólna a partnerük hozzá, ha beszélnének, ez a félelem pedig az intimitás rovására mehet.

Ez a tanulmány azonban bebizonyította, hogy felesleges félni, mert mindenkinek csak jobb lesz, ha meg mernek a párok szólalni szex közben. Cindy Darnell klinikai szexológus azt javasolja, hogy ha sosem beszéltél ilyen helyzetben, akkor kezdj el gyakorolni a testbeszéddel:

A nonverbális kommunikáció könnyebben befogadható, kevésbé furcsa és ijesztő, mint a verbális. Egyszerűbb csak megfogni a másik kezét és odatenni a kívánt testrészre, mint szavakkal megfogalmazni, mit szeretnénk.

A szexológus szerint érdemes bevezetni a kommunikációt szex közben, mert a csendet nehezen tudja értelmezni a partnered, szüksége van visszajelzésre ahhoz, hogy mindkettőtöknek jó legyen az együttlét.

Megosztás Facebookon