Életmód

Ami hozzásegít, hogy megtartsd a rendet

Ugye te is élvezed, hogy takarítás után tisztaság van az otthonodban?

A madárcsicsergős tavasz varázslatos hozadéka az ébredő természet, ami ha akarjuk, ha nem, hat ránk.  A testünk is megújul a tél után, a tavaszi fáradtság mellett számos módon alkalmazkodik az éledő világhoz. Az otthonunkba is örömmel lehelhetünk lelket ilyenkor, közeleg most a nagytakarítások ideje. Amit, valljunk be őszintén, a legtöbbször a pokolba kívánnánk, ugyanis kinek van kedve naphosszat a házban robotolni? Ráadásul a munka pepecselős és körülményes, nem hiába hívjuk nagytakarításnak. Aztán ha végül mégis túlesünk rajta, és halált megvető bátorsággal űzzük ki a rendetlenséget és a piszkot a lakásból, bizony a jól megérdemelt pihenés közepette másra sem tudunk gondolni, csak arra, hogy bizony soha többé nem lehet rendetlenség a házban. Azért sem, mert csuda jó érzés a csilli-villi nappaliban nyugodtan kávézni, na meg azért sem, mert ha nem csinálunk felfordulást, és vigyázunk a tisztaságra, a nagytakarítás is sokkal könnyebben megy. Ám a fogadalmat megtartani egyáltalán nem egyszerű.

Takarítás állandóan?

A rohanó hétköznapok egyik fénypontja, amikor egy fárasztó nap után hazaesünk a munkából. Ahogy kattan a zár az ajtóban, érezzük, hogy egy másik dimenzióba csöppenünk, ahol leginkább semmi másra nem vágyunk, csak hogy ejtőzzünk. Ám ha az a cél, hogy a rendet megtartsuk, bizony pihenés ide vagy oda, még 20-25 percnyi házimunkát kénytelenek vagyunk beiktatni a napi rutinba. Ez az ára ugyanis annak, hogy ne nőjön a fejünkre a felfordulás és a por. A házimunkákat érdemes felosztani: a nélkülözhetetlen porszívózás például gyakori feladat, és fontos, hogy legyen hozzá egy jó gépünk, amely alapos, gyors és megbízható. Egy másik napon a kagylókat és a fürdőkádat sikálhatjuk ki, míg a vécécsészéknek is adhatunk máskor 20 percet. Persze a konyhában más a helyzet, mivel mindennap használunk edényeket, evőeszközöket. Alap, hogy amit összekoszoltunk, azt vagy azonnal mossuk el használat után, vagy tegyük a mosogatógépbe. 

Persze előfordul, hogy közbejön valami, és nem tudod a napi félórás takarítást tartani, vagy ne adj Isten totál nincs kedved hozzá, ezért kihagyod. Ez is belefér alkalomadtán, de arra nagyon figyelj, hogy ne csinálj belőle rendszert, mert hamar káoszba fordulhat az otthonod rendje. A levetett ruhád este maradhat a kanapén, ha csak a takaró alatt szeretnél kuckózni, és eszed ágában sincs onnan kimászni, ám ennek az az ára, hogy reggel pakold el a ruhákat. Olyan is előfordul, hogy a körülmények összeesküsznek ellened, és lomtárrá válik a lakásod. Ilyenkor is van egy megoldás, amit bevethetsz azelőtt, hogy végleg átadnád magad a felfordulásnak. A szakértők szerint a látszatrend is ezerszer többet ér, mint a rendetlenség. A titok az, hogy ha eluralkodott a káosz, szedd össze a szanaszét heverő dolgokat egy kosárba, majd onnan rakd a helyükre a dolgokat, és máris úgy tűnik majd, hogy tisztaság van. Ezt a módszert akkor is bevetheted, ha váratlan vendégeid jönnek, de arra is tökéletes, hogy keretek közé szorítsd magad, és a rend látszatát keltve megfékezd a rumli terjedését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top