Életmód

5 egyértelmű jel, hogy terápiára szorulsz

Azt könnyedén felismerjük, ha a környezetünkben élőkkel valami nem stimmel, vagy legalábbis rávágjuk: „Menj pszichológushoz!” De mi a helyzet, ha saját magunkról van szó? Tudjuk, mikor van baj?

Ahhoz is jó sok idő kellett, hogy társadalmilag elismert legyen a pszichológusok létjogosultsága, és elfogadottá váljon, hogy nem bolond az, aki terapeutához fordul segítségért, ha mentális elakadása van az élet bármely területén. Szerencsére már nemcsak akkor fordulunk pszichológushoz, ha súlyos traumákat élünk meg, hanem a hétköznapinak tűnő problémáinkkal is. Sőt ez pont azt jelenti, hogy a jólétet választjuk.

5 jel, hogy segítségre szorulsz

Szinte lényegtelennek tűnő érzések, momentumok vagy reakciók, amelyekre azonban figyelnünk kell:

1. Az érzés, hogy nem tudunk kezelni egy helyzetet

Ha úgy érezzük, hogy nem vagyunk a magunk urai, vagy a körülmények áldozatai vagyunk, ami szinte megfojt bennünket. Kérjünk segítséget, tanácsot egy hozzáértő szakembertől, aki esetleg teljesen más oldalról közelíti meg a problémánkat, és rávezet bennünket a megoldásra.

2. Erőtlennek és boldogtalannak érezzük magunkat

Ha egész napunkat az elégedetlenkedés tölti ki, hogy semmi se jó, semmi sem szerez örömöt, akkor mindenképpen szánjunk rá időt, hogy felássuk az eredendő okokat. Ebben pedig igazán nagy segítségünkre lehet egy terapeuta a célirányos, rávezető kérdéseivel.

3. Ha nem tudjuk az érzéseinket kifejezni

Negatív érzelmek, amelyeket nem tudunk kifejezni, csak halmozódnak, és szinte szétfeszítenek belülről. Aztán váratlanul és a környezet számára érthetetlen módon törnek felszínre: harag, hisztérikus sírás, túlreagálás, szorongás. Ha nem kommunikáljuk a bajainkat, és álarc mögé rejtőzünk, csak ront a helyzeten.

4. Kezelhetetlen függőség

A függőség lehet kábítószer, játék, alkohol, de érzelmi is. Ami már megmérgezi az egész környezetünket, tönkreteszi kapcsolatainkat, és az egész létezésünket fenyegeti. Mindenképpen a tettek mezejére kell lépni, és ez külső segítség nélkül igen ritkán sikerül.

5. Az önelfogadás hiánya

Az önbizalmunk sérül, ha soha nem érezzük magunkat elég jónak, vagy nem vagyunk elégedettek önmagunk teljesítményével. Azt érezzük, hogy másoknak nem vagyunk elég jók, ráadásul ez állandóan visszatérő érzés más-más szituációkban is. Szakember segíthet átbeszélni pozitív tulajdonságainkat, hogy így azok is előtérbe kerüljenek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top