Életmód

Kezdj újra futni! Mutatjuk, hogyan

Semmi kedved kimozdulni a jó idő ellenére sem, pedig ősszel még olyan jól ment a futás? Ne add fel, vedd fel újra a ritmust, és mozdulj! Tippjeink segítségével újra a mindennapjaid része lesz a futás.

Már nem is emlékszel, mi volt az oka, hogy abbahagytad a futást: talán egy bokarándulás, esetleg két egymást követő esős nap, vagy elúsztál a munkával, és nem volt időd. A lényeg, hogy innen szinte lehetetlen vállalkozásnak tűnhet újrakezdeni, pedig nem az.

Miért kezdjem újra?

Te is tudod, a tested és a lelked is jelzi, hogy nagy szükséged van rá, hiszen ez egy jó értelemben vett függőség, amit nem lehet csak úgy egyszerűen abbahagyni. A friss levegőn végzett testmozgás ráadásul rendkívüli módon erősíti immunrendszerünket, és fantasztikus stresszoldó hatása is van a futásnak.

Hogyan?

Ha már megvan az elhatározás, ne fussunk fejjel a falnak. Fokozatosan vegyük fel a fonalat, mind a ráfordított idő, mind pedig az intenzitás tekintetében: lépésről lépésre szoktassuk vissza magunkat a sporthoz, ne ott akarjuk folytatni, ahol fél évvel korábban abbahagytuk. A célt valahova a maraton és az andalgás közé tűzzük ki: kezdjük fél óra mozgással, benne eleinte több sétával, majd fokozatosan növeljük a futóidőt. És persze a bemelegítésről és a nyújtásról se feledkezzünk meg!

Étkezés, pihenés

Fontos továbbá, hogy az étkezéseink és a futóidő harmonikus ritmusban legyenek. Evés után minimum 3 órát várjunk, mielőtt kimegyünk futni, ha pedig nagyon éhesek vagyunk, kapjunk be egy energiaszeletet.

Tartsunk pihenőnapokat is, vagy válasszunk kiegészítő sportot: ez lehet kerékpározás, erősítés, vagy akár egy egyszerű séta is… amihez éppen kedvünk van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top