Életmód

Ettől a „pirulától” 20 perc alatt elmúlik a stressz

A kutatók pirulaként hivatkoznak erre a technikára, mert pont annyi idő alatt csökkenti a stresszt, mint egy fájdalomcsillapító a fejfájást.

A Frontiers in Psychology szaklapban megjelent új tanulmány szerint a természet nevű pirula a leghatékonyabb stresszoldó. Elég, ha 20 percet beveszünk belőle, és máris csökken a stresszhormon a szervezetünkben.

Hogyan működik?

A kutatók nem viccelnek, tényleg felírnák receptre a természetet, ugyanis létezik az a fajta stressz, amit a természet hiánya okoz. A tanulmányban leírtak szerint az a probléma, hogy az emberek többsége a modern társadalmakban az idő nagy részét négy fal között tölti, képernyő előtt, mesterséges fényben üldögélve.

Több tanulmányban kiderítették már, hogy a természet közelsége milyen jó hatással van az egészségünkre: csökkenti a vérnyomást, gyorsabban felépülünk egy betegségből, sérülésből, és még az átlagos élettartam is hosszabb lesz tőle.

Mentálisan is remek hatással van ránk, ha a zöldben, növények között töltünk némi időt: az agyunkban olyan folyamatokat indít el, amitől csökken a félelemérzet, nő a dopamin- és szerotoninszint, és úgy érezzük, megjutalmaztak. Egy tinik közreműködésével végzett kutatás szerint azok a kamaszok, akik természetközeli helyen élnek, sokkal kisebb eséllyel esnek bele a depressziós korszakba, mint a városi társaik.

stressz természet tanulmány

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash/Nikko Macaspac)

De azért nem kell rögtön egy tanyára költözni a semmi közepére, hogy a természet pozitív hatásait begyűjtsük magunknak, ugyanis már annyi is elég, ha egy rövid sétát teszünk a zöldben: máris csökken a kortizolszint a szervezetben, amitől a stressz oldódik, mi pedig nagyon boldogok leszünk.

Mi álljon pontosan a recepten?

MaryCarol Hunter, a fent említett kutatás vezetője így nyilatkozott az eredményekről:

Tudtuk, hogy a természetben eltöltött idő csökkenti a stresszt, de egészen eddig tisztázatlan volt, hogy mennyi az az idő, amennyi kiváltja a legjobb hatást, illetve hogy mit értünk pontosan természet alatt. A fő célunk az, hogy a természetet tényleg írják fel receptre az orvosok, mert rendkívül jó eredményeket lehetne vele elérni a betegségmegelőzésben.

Hunter kutatásában 36 résztvevőnek kellett hetente háromszor a természetbe mennie nyolc héten át. Ott nem használhatták a mobiltelefonjukat, a közösségi oldalakat, csak beszélgethettek, olvashattak, vagy mozoghattak.

Az adatok elemzése után pedig kiderült, hogy a leghatékonyabb stresszcsökkentő az, ha 20-30 percet üldögélünk vagy sétálunk a természetben, ebben az időtartamban csökkent ugyanis a legjobban a kortizolszint – ha ennél tovább maradtak a kísérleti alanyok, akkor már elkezdett növekedni a szervezetben, még ha csak kisebb mértékben is.

Ezek alapján tehát annyi a dolgunk, hogy keresünk egy olyan helyet a lakásunk vagy a munkahelyünk közelében, ahol van némi zöld, fás terület, és ott eltöltünk 20-30 percet a mobil nyomkodása nélkül mindennap, lehetőleg odafigyelve a környezetünkre közben. Nem tűnik lehetetlen küldetésnek, érdemes kipróbálni és „bevenni” a természetpirulát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top