Életmód

Döbbenet: 20 hónapot vesz el a gyerekek életéből a légszennyezés

Egy friss kutatás szerint 2017-ben minden tizedik halálesetben közrejátszott a levegőszennyezés, így az több áldozatot szedett, mint a malária vagy a közúti balesetek.

A State of Global Air (SOGA) című jelentés szerint 2017-ben a légszennyezés több halálos áldozatot szedett, mint a malária vagy a közúti balesetek – írja az MTI. A levegőben lévő szennyező anyagok átlagosan húsz hónappal rövidítik meg a most született gyerekek várható élettartamát; a légszennyezéshez hasonló mértékben csak a dohányzás tizedeli a népességet.

Fotó: Unsplash

Különösen rossz a helyzet Ázsia déli részén és a szubszaharai térségben, ahol a gyerekek várható élettartama 30, illetve 24 hónappal lesz rövidebb a közlekedés, az ipar és háztartások által termelt szennyező anyagok miatt. De nem túl jó a helyzet a fejlett világban sem: itt átlagosan öt hónappal rövidebb ideig élhetnek a most született gyerekek a légszennyezés miatt.

„A gyermekek életkilátásainak ilyen mértékű csökkenése sokként ért minket” – idézte Robert O’Keefe-t, a jelentést készítő Egészségügyi Hatások Intézetének elnökhelyettesét a The Guardian. A szakember szerint csodákat ugyan nem lehet várni, de a kormányok azért tehetnek hatékony lépéseket a légszennyezés ártalmainak csökkentése érdekében.

A kisgyerekek különösen nagy veszélynek vannak kitéve, de a felnőttekre nézve is komoly kockázat a rossz levegő: a légszennyezettség okozta minden tíz halálozásból kilenc az ötven fölötti korosztályt érinti. A következő években az elöregedő népesség miatt a világ egyes részein tovább nőhet a légszennyezettség okozta halálozások száma – mondta O’Keefe.

A levegőszennyezettség globálisan a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) okozta halálozások 41, a 2-es típusú diabétesz okozta halálozások 20 és a tüdőrák okozta halálozások 19 százalékában játszik szerepet – írja a jelentés.

O’Keefe szerint a légszennyezettség csökkentését egyebek mellett az elektromos autók elterjedése és a megújuló energia támogatása mozdíthatja előre. Az olyan infrastrukturális beruházások viszont, mint a széntüzelésű erőművek, növelik a légszennyezettséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top