Életmód

5 tipp, amivel ezreket spórolhatsz egyetlen hét alatt

Apróságokon csúszik el a havi büdzsé, legyél tudatosabb, hogy ne folyjon ki a kezed közül a pénz!

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az egy főre jutó éves kiadás a gyermekes háztartásokban 800 000 forint körül mozog évente, ami egy négytagú családnál annyit jelent, hogy elköltünk egy évben 3 200 000 forintot arra, hogy élünk. Ha havi lebontásban akarjuk nézni, akkor pedig nagyjából 266 000 forintot költünk a legszükségesebb vásárolnivalókra egy négytagú család esetében.

Erről a 266 ezres összegről mind tudjuk, akik gyerekeket nevelünk: nagyon kevés arra, hogy tényleg mindene meglegyen a családnak. Maximum akkor valószerű ez az összeg, ha nem kell albérletet is fizetni, mert akkor nagyjából a felét rögtön el is költjük a lakásra, aztán további súlyos tízezreket rezsire, és már alig marad arra, hogy együnk, öltözködjünk, netán néha szórakozzunk, és programokra vigyük a gyerekeinket.

Nem mindegy, hogy hova tesszük a pénzt, hogy észrevétlenül kifolyik a kezünkből, vagy meg tudjuk fogni néhány trükkel, és értelmes dolgokra költjük a pazarlás helyett. Íme néhány tipp, ami segíthet a spórolásban.

Gondolkodj kicsiben vásárlás közben!

Ne úgy vásárolj szombaton, mintha az éhhalálra készülnél. Hét közben is nyitva vannak a boltok, nem kell mindent megvenni előre. Igen, kicsit kényelmetlenebb, hogy kedd este még munka után be kell ugrani a boltba megvenni a vacsorának valót és a holnapi ebéd alapanyagait, de sokat lehet vele spórolni.

Bár a nagy áruházakban olcsóbbnak tűnik a szalámi és a csirke, ha belegondolsz, milyen sok étel marad rajtad és romlik meg a hűtőben, akkor rájössz, nem lesz drágább a kisbolt sem, mert ott csak azt veszed, amit tényleg megeszel. Próbáld ki azt is, hogy addig nem vásárolsz új élelmiszert, amíg el nem fogy a hűtőből minden: elég kreatív megoldásokra kényszeríti az embert egy ilyen kihívás.

spórolás tippek pénz

Képünk illusztráció – Forrás: Pexels/rawpixel.com

Ne facebookozz annyit!

A közösségi oldalakról néha jó kicsit leszoktatni magad, mert amellett, hogy csökken tőlük az önbizalom, és depresszióssá tehetnek, még a pénzedet is jobban költöd a hatásukra. Tanulmányokban már kimutatták, hogy a rendszeres Facebook-használóknak nagyobb hiteltartozásuk van átlagosan, a Pinterestet használók pedig átlag 70 százalékkal költenek többet havonta, mint azok, akik nem használják a közösségi oldalakat túl gyakran.

Tedd próbára magad azzal, hogy egy hétig odafigyelsz, és minél kevesebbet látogatod a közösségi oldalakat. Nemcsak a pénztárcádra, de a hangulatodra és az emberi kapcsolataidra is jó hatással lesz egy kis Facebook-böjt.

Amit lehet, csinálj meg egyedül!

Természetesen ne kezdj el villanyt szerelni, ha azt sem tudod, mi fán terem, de vannak olyan javítások a háztartásban, amikhez nem muszáj szerelőt hívni, egyedül is elvégezhetők, ha kicsit utánaolvasol. A YouTube-on is van egy sereg olyan videó, amiből még akár azt is megtanulhatod, hogyan csempézd ki az egész fürdőszobát.

Egy tanulmány szerint a fiatal felnőttek 67 százaléka YouTube-videókból tanulja, hogyan javítsa meg a háztartásban elromlott dolgokat, és simán megoldják, ha eldugul a lefolyó, vagy ki kell cserélni egy csapot anélkül, hogy súlyos ezreket fizetnének érte egy szakembernek. Ebben a világban, ahol egy WC duguláselhárítása alsó hangon 10 ezer forint, nagyon megéri kicsit tanulni a spórolás kedvéért.

Ne vásárolj, inkább főzz kávét otthon!

Egy tanulmány szerint az amerikaiak átlag 860 forintot költenek hetente kávéra kávézókban, ami évente már jelentős összeg, közel 50 ezer forintot jelent. Nem lehetnek sokkal kisebbek a hasonló jellegű kiadások a mi kis országunkban sem, ezért érdemes átgondolni kétszer, mielőtt belépnél egy kávézóba kávét vásárolni. Biztos nem bírod ki hazáig vagy a munkahelyedig kávé nélkül? Ha pedig már az élvezeti cikkeknél tartunk, számold ki, mennyit költesz alkoholra egy héten: lehet, hogy ott is tudnál sok pénzt spórolni.

Használj készpénzt, ne bankkártyát!

A bankkártya nyilván sokkal kényelmesebb, de a tanulmányok szerint 12-18 százalékkal többet költenek azok, akik bankkártyával fizetnek. A készpénz ugyanis sokkal kézzelfoghatóbb, visszatart attól, hogy belefeledkezz az impulzusvásárlásba, és megvegyél olyan dolgokat is, amikre amúgy semmi szükséged. Inkább vegyél ki hét elején annyi készpénzt, amennyit költeni szeretnél, és tartsd magad ehhez a heti büdzséhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top