Életmód

Nem tetszett az anyukának, hogy a lányok leggingsben járnak iskolába – felháborodott levelet írt az iskolának

A 600 szavas iromány finoman szólva kiakasztotta a Notre Dame iskola tanulóit. Olyannyira, hogy néhány nappal később minden lány leggingsben ment iskolába.

Maryann White, a négy fiút nevelő amerikai anyuka sokáig tipródott azon, hogy elküldje-e levelét a Notre Dame katolikus iskola újságjának. Egész pontosan a lap főszerkesztőjének. Végül, mivel a közelmúltban a ruhadarab miatt meglehetősen kellemetlen élményben volt része, White úgy döntött, nem hallgat tovább ellenszenvéről, és levélben kérte a Notre Dame diákjait, a jövőben tekintsenek el az általa gyűlölt ruhadarab viselésétől – írja a Huffpost.

„Nem akarok senkit sem megsérteni, és senkinek sem szeretném megsérteni azt a jogát, hogy azt vegyen fel, amit csak akar” – kezdte levelét Maryann, majd bevallotta, képtelen levenni a szemét azokról a lányokról, akik leggingset hordanak. „Nem tehetek róla. Természetesen eszem ágában sincs bámulni őket, mégis megakad rajtuk a szemem a ruhadarab miatt. Ha én, egy négy fiút nevelő katolikus anya így érzek, el se tudom képzelni, mit válthat ki a leggings a kamaszfiúkból.”

Maryann azt szeretné, ha a fiatal lányok – a fiaira is a többi fiúra tekintettel – legközelebb inkább farmert vásárolnának leggings helyett. Mondanunk sem kell, az édesanya szavai nem mindenkinek nyerték el a tetszését. Voltak, akik az interneten keltek ki a szerintük szexista és áldozathibáztató írás miatt, volt anyuka, aki az újságban válaszolt Maryannak (mondván, a lánya nem felelős Maryann fiainak gondolataiért), de voltak, akik még ennél is tovább mentek.

Az után, hogy a levél nyilvánosságra került, az iskola diákjai két facebookos rendezvényt is meghirdettek a leggings védelmében, de leginkább a szexizmus és az áldozathibáztatás ellen: a „Leggings Büszkeség Napjára” és a „Tiltakozz azzal, hogy leggingsben jössz iskolába” elnevezésű eseményekre közel 2000 diák jelzett vissza azzal, hogy részt vesz rajta.

Végül még egy alsós fiú is válaszolt az anyának. Nyílt levelében azt írta, szerinte az anya pontosan ugyanazt csinálja, mint azok, akik egy nemi erőszak esetén az áldozatot hibáztatják, mondván, ha más ruhában lett volna, vagy nem viselkedik olyan kihívóan, az erőszak nem is történik meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top