Életmód

Mindent elfelejtesz, és folyton keresel valamit? Brain training: így oszlasd el a ködöt az emlékezetedről

Elfelejted a neveket? Nem emlékszel, hova tetted a telefonodat, rejtély, hogy hol lehet a bankkártyád? Indítsd újra az agyad, dolgoztasd meg a szürkeállományodat, hogy úrrá légy a fejedben uralkodó káoszon!

Ha kezded azt érezni, hogy kifolyik a kezedből az irányítás, és bármennyire is szeretnéd, nem tudod észben tartani a legegyszerűbb dolgokat sem, a brain training segíthet. 

Agyunk félhomályban

Humorizálhatnánk, hogy az idő múlásával romlik a memóriánk is, de a harmincas éveink közepén erős túlzás lenne azt állítani, hogy életünk alkonyán járunk, s velünk együtt az emlékezőképességünk is hanyatlóban van. Viszont tény, hogy bizonyos kor felett az, ami eddig a kikapcsolódást jelentette számunkra (és az agyunk számára), ma már inkább taszító: nem vonzanak a hangos szórakozóhelyek, a mámoros, átmulatott éjszakák, már csak azért sem, mert a másnapot (és a harmadnapot) nem szeretnénk azzal tölteni hogy ismét embert faragjunk magunkból. A vágyaink, a prioritásaink idővel átrendeződtek, ez természetes folyamat, és ezzel egyenes arányban a testünk működése is megváltozott. Amellett, hogy néha már egy pohár bortól is képesek vagyunk becsiccsenteni, a fogyókúráink kevésbé sikeresek (bezzeg huszonévesen néhány hét alatt leolvadt a felesleg), és éjfélnél tovább maximum akkor tudnánk nyitva tartani a szemünket, ha Channing Tatum vagy Jason Momoa kopogtatna az ajtónkon, a memóriánk sem a régi.

Ha neked sem ismeretlen a helyzet, hogy a két másodperccel ezelőtt mondottakra nem emlékszel, ha folyamatosan keresel valamit a táskádban, ami néhány perce még a kezedben volt, ha a telefonod állandóan az emlékeztetőktől hangos, és jóformán minden kimegy a fejedből, ne gondold, hogy egyedül vagy! Ne aggódj, nem kell csomót kötnöd a zsebkendődre (jó eséllyel úgysem jutna eszedbe, miért kötötted rá), de még csak Cavintont sem kell szedned. Helyette kezdd el trenírozni az agyadat, és tartsd karban a szürkeállományodat!

Amikor sok a stressz az életedben, és a napi teendőd sem csak annyi, hogy felébredj, és átadd magad a létezés pihe-puha, madár csicsergős élvezetének, akkor ne lepődj meg azon, ha az agyad egy idő után elfárad. A feszített tempó nemcsak az idegrendszerünket, a testünket és a lelkünket viseli meg, hanem mentálisan is megterhelő. A testmozgás és az egészséges táplálkozás fontosságáról szinte nap mint nap hallunk, egyre többen fedezik fel maguknak a különböző terápiákat is, ahol a lelki sebeiket gyógyíthatják be, de a mentális erőnlétről egyelőre még kevesebb szó esik. Habár sokszor érezhetjük azt, hogy agyunkra olyan sűrű köd telepedett, hogy esélytelen kilátnunk, és egyik elfelejtett teendőtől bukdácsolunk a másikig, van megoldás arra, hogy szellemileg is felfrissüljünk.

A Szilícium-völgyben már évek óta keresik a megoldást elménk karbantartására, és megszületett a biohackelés ami olyan tevékenységek gyűjtőfogalma, amik a testet és a szellemet is frissen tartják, a wellnesstől kezdve a mindfulnessen át ezoterikus megközelítésekig. A témában egyre több könyv is napvilágot lát, és ahogy a társadalom egyre inkább elöregedik, nő az aggodalom a memória elvesztésével, valamint a mentális egészséggel kapcsolatban is, így egyre nagyobb az igény arra, hogy megoldást találjunk a szellemi frissességre. Az egészséges agy kulcsfontosságú, ha hosszú, és teljes értékű életet akarunk élni: megakadályozza a kognitív betegségeket, mint például a demenciát és az Alzheimer-kórt is. Ezek a nőket gyakran érintő betegségek.

Sabina Brennan, a Dublini Trinity Egyetem Neurotudományi Intézetének kutatópszichológusa szerint agyunk formálható. A pszichológus szerint sokan úgy gondolják, hogy a demencia az öregedés természetes velejárója, azonban ez nem így van: az agyadat képes vagy edzeni, karban tartani. Brennan azt állítja, hogy az Alzheimer-kór harminc százalékban 7 kockázati tényezőnek tulajdonítható: kevés fizikai aktivitás, alacsony iskolai végzettség, elhízás, 2-es típusú diabétesz, dohányzás, magas vérnyomás és depresszió. Bár agyunkban 30 éves kor felett elindul egy atrófiának nevezett folyamat, azaz egyfajta leépülés, Brennan azt állítja, hogy az agy öregedési folyamatait lelassíthatjuk. Az agyi tartalékok a hardver, a kognitív tartalékok a szoftver: azaz minél több egészséges agysejtünk van, annál hosszabb ideig maradunk mentálisan frissek. Miközben régebben úgy tartották, hogy semmit nem lehet tenni a mentális leépülés ellen, mondván, hogy az az életkorral együtt járó, természetes folyamat, addig ma már a kutatók rájöttek arra, hogy képesek vagyunk növelni az agy kapacitását, ezzel is lassítva a leépülést.

Ezt teheted az agyad frissen tartása érdekében

Ahhoz, hogy az agyunk friss maradjon, több fronton is támogatnunk kell: az étkezésünkkel, és különböző gyakorlatokkal sokat tehetünk szürkeállományunk karban tartásáért. Sabina Brennan a következőket javasolja a szellemi frissesség megőrzése érdekében.

Kapcsolódj ki, és aludj eleget!

Ami jót tesz a szívednek, az jó az agyadnak is. A szociális kapcsolataink és a kikapcsolódás elengedhetetlen ahhoz, hogy mentálisan egészségesek maradjunk, de ugyanígy van ez az alvással is. Ha nem alszunk eleget, ha rendszeresen éjszakázunk, nem leszünk képesek koncentrálni, lankad a figyelmünk, csökken az agy kapacitása, nehezebben tanulunk, és döntéseket is nehezebben hozunk.

Vegyél vissza a koffeinből!

Habár a koffein és a kávé nem ördögtől való, Brennan érdekes dologra világít rá: az agyban van egy adenozin nevű kémiai anyag, ami az alvásban játszik kulcsfontosságú szerepet, pontosabban az álmosságért felelős. Amikor kávét iszunk, valójában nem energiát nyerünk, csupán blokkoljuk az adenozin jeleit. Vagyis újra csak azt tudjuk mondani: aludj eleget, pihenj, hogy kevesebb kávé is elegendő legyen, és ne kelljen beavatkozni szervezeted természetes működésébe.

Trenírozd az agyad!

A Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem egy nemrégiben készült tanulmánya megállapította, hogy az agytorna közben felszabaduló hormonok képesek késleltetni a demenciát. Rengeteg módszer létezik arra, hogy szürkeállományunkat napközben is edzeni tudjuk. Az egyik legismertebb a keresztrejtvények fejtése, de ha a betűrejtvények nem kötnek le, más irányt is vehetsz, a lényeg hogy megmozgasd az agyad! Tanulj nyelveket, vagy tanulj meg egy hangszeren játszani, mindkét tevékenység segít frissen tartani az agyat. Mivel agykapacitásunk csak igen kis részét használjuk, bármilyen kisebb változtatás jó hatással lehet az agyunkra. Akár a napi rutin megváltoztatása, vagy bármilyen új dolog, még egy új zenei stílus is, vagy a megszokottól eltérő napilap, magazin, de még egy új útvonal is segít kiléptetni az agyat az robotpilóta üzemmódból.

GIF

Kövesd a mediterrán étrendet!

mediterrán étrendről is bebizonyosodott, hogy jót tesz a mentális egészségünknek: a színes, friss gyümölcsök és zöldségek, az olajos halak, a diófélék mind védik az agy egészségét. Hetente legalább kétszer ajánlott az omega-3 zsírsavban gazdag tonhal, vagy lazac, antioxidánsban gazdag gyümölcsök, zöldségek és citrusfélék, brokkoli, spenót, valamint E-vitaminban gazdag olajos magvak fogyasztása, amik megvédik a neuronokat a károsodástól. Brennan elmagyarázta miért fontos az, hogy mit eszünk:

Ahhoz, hogy megfelelően működjön az agy és az idegrendszer, megfelelő mennyiségű aminosavat kell bevinnünk, ami a fehérjében gazdag élelmiszerekben található. Ezek a tápanyagok nélkülözhetetlenek a neurotranszmitterek, azaz a kémiai hírvivők számára, amik az ingereket, jeleket továbbítják az agyunkba. A dopamin, a noradrenalin és a szerotonin kulcsfontosságú neurotranszmitterek, amelyek szerepet játszanak a kognitív funkciók megfelelő működésében, beleértve a figyelmet, a tanulást és a memóriát.

fotó: istock

Ismerd meg a jó zsírokat!

Az agynak természetes zsírokra is van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működjön, de a transzzsírok sejtkárosodást okozhatnak, ami hátrányosan befolyásolja a memóriát. A koleszterin kritikus fontosságú az agy egészsége szempontjából, a szervezetünk azonban képes arra, hogy a megfelelő mennyiségű koleszterint előállítsa. Brennan ezért azt tanácsolja, kerüljük a koleszterindús ételeket, szervezetünk gondoskodik a számára elegendő mennyiségről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top