Életmód

TRX, Kettlebell, Bodyart, ViPR, Hot Iron – Így találd meg a hozzád passzoló edzésformát!

Közeleg a nyár, te pedig fogyni és formálódni szeretnél, de nem tudsz dönteni a sokféle edzéstípus közül? Így választhatod ki a számodra legmegfelelőbb mozgásformát!

Nem csengenek ismeretlenül sem a TRX, sem a kettlebell, vagy a BodyArt szavak, de valójában fogalmad nincs, hogy melyik mozgásforma mire való? Nem vagy egyedül, az összes edzéstípust jóformán lehetetlen felsorolni, ugyanis szinte hetente létrejön egy újabb, hibrid edzésforma, és ember legyen a talpán, aki számon tudja tartani. De ha az aerobikon, a spinningen, a bokszon és a hagyományos edzőtermi edzéseken kívül mást is ki szeretnél próbálni, a következő mozgásformákat választhatod, ha teremben szeretnél formálódni.

BodyArt

A BodyArt az egyik legösszetettebb és legérdekesebb mozgásforma: alapvetően jógagyakorlatokra épít, amit a klasszikus balett, a japán Do In és a gyógytorna elemeivel vegyít. Formálja az alakot, szálkásít, javítja a testtartást, rugalmassá tesz, fokozza az állóképességet, és erősíti a gerinc melletti mély izmokat. Ha a sok ülőmunka miatt hát-és deréktáji fájdalommal küzdesz, a BodyArttal enyhítheted a fájdalmakat. Speciális légzéstechnikát alkalmaz, oldja a stresszt és átmozgatja az összes izomcsoportot, valamint nagy hangsúlyt fektet a fokozatos terhelésre. Ha a BodyArt mellett döntesz, növelheted a testtudatosságodat, felpörgetheted az anyagcserédet, és a lötyögő felkartól is elbúcsúzhatsz, ugyanis a gyakorlatok az integetőizomra is nagy hangsúlyt fektetnek.

Kettlebell

A Kettlebell vagy más néven girja orosz találmány, azoknak való, akik szeretik feszegetni a határaikat, növelni akarják az állóképességüket, és formálni szeretnék az alakjukat. Az erőteljes edzést gömbsúlyzóval végzik, ez egy öntött vaslabda fogantyúval – edzettségtől függően különböző méretekből választhatsz. Mivel folyamatosan figyelned kell, hogy helyesen tartsd a súlyt, erős koncentrációt és nagy erőkifejtést igényel a gyakorlatok pontos elvégzése. Edzés közben a gömbsúlyzó lendítése keményen megdolgoztatja az izmaidat, különös tekintettel a gerinc mély izmaira, valamint a csípő és a has izmaira is. Anno, a cári Oroszországban kettlebellel edzettek a súlyemelők, de a szovjet katonaságnál is bevett edzéstípus volt: a katonák girjával növelték az erőnlétüket, mielőtt a vasgolyó meghódította a világot.

ViPR

A ViPR megalkotóját, Michol Dalcourt nem a katonaság, hanem a földeken dolgozók inspirálták, akiknek anélkül szép az izomzatuk, és erős a fizikumuk, hogy külön sportolnának. Az edzés a hétköznapi életünk mozdulataira épít, azaz a fordító, dobó, gurító, nyomó, toló és emelő mozdulatokból épül fel, amikkel átmozgathatod és formálhatod az egész testedet, növelheted az állóképességedet, a koordinációdat, és könnyebben megugorhatod a mindennapjaid fizikai kihívásait is. Az erőnlétedtől függően különböző súlyú gumicsövekkel végezheted a gyakorlatokat, amik folyamatos, szabad mozgásforma élményét adják. A mozaikszó az angol vitalitás (Vitality), teljesítmény (Performance) és megújulás, újrakondicionálás (Recondicioning) szavakból áll. Ha kezdő vagy, a ViPR meghozhatja a kedvedet a mozgáshoz, miközben otthon is könnyebben tudod majd felemelni a gyereket, cipelni a bevásárlószatyrot vagy odébb tolni a bútort.

TRX

A Kettlebellhez hasonlóan eredetileg a TRX is katonai edzésforma, az amerikai haditengerészet edzi vele a katonáit, de versenysportolók is használják a felkészülésük során. Ez a funkcionális tréning a teljes testet alaposan megdolgoztatja,  fejleszti a koordinációt, fogyhatsz vele, de izmot is építhetsz. A saját testsúlyos edzés a gravitációt használja fel a gyakorlatok során, amelyek nehézségi fokát a felfüggesztéstől való távolságunkkal változtathatjuk. Jellemzően 30-40 másodperces intenzív mozgás, majd 10-20 másodperes pihenő következik, és bár kezdők számára is léteznek gyakorlatok, ha sok éve nem mozogtál, ne a TRX-szel indíts. Akkor dönts a TRX mellett, ha már megalapoztad az állóképességedet – már, ha nem szeretnél összeesni az első néhány perc után.

CrossFit

A CrossFit pörgős, ugrásokkal, súlylökéssel, fekvőtámaszokkal tűzdelt, több mozgásforma ötvözetét vegyítő edzés, vagyis nem a lassú és nyugodt mozdulatok kedvelőinek találták ki. Az idő nagy részében saját testsúllyal dolgozol, de gumihám, 10 méteres 22 kilogrammos hullámoztatható kötél, kézi súlyzó és ugrókötél is része lehet az edzésnek. Léteznek lépcsőn, létrán, nyújtón és kötélen végezhető gyakorlatok is, a kombinációk száma szinte végtelen. Ha szeretsz intenzíven és minden erődet bedobva edzeni, ha növelni akarod az állóképességedet, a koordinációdat, valamint a hajlékonyságodat, és úgy szeretnél fogyni, hogy közben a nőies idomaidat sem akarod elveszíteni, akkor a CrossFitet válaszd. Sportolók rehabilitációja során éppúgy alkalmazzák, mint a katonaságnál, mint kiegészítő edzésformát. Tény, hogy a CrossFithez is szükséges egy bizonyos fokú edzettség, mivel ha hamar kifáradsz, nem fogod tudni elvégezni a gyakorlatokat, és le is sérülhetsz. Fontos, hogy ha ízületi gondokkal küzdesz, egyeztess szakemberrel, mielőtt belevágnál!

Deepwork

A Deepwork egy olyan holisztikus, funkcionális edzésprogram, ami saját testsúllyal dolgozik, túlnyomórészt dinamikus gyakorlatokkal. Alaposan átmozgatja az egész testedet, a gerinc stabilitásáért felelős mély izmokat is beleértve, de nemcsak az izommunkára helyezi a hangsúlyt, hanem az izomnyújtásra is: olyan különleges mozgásforma, ahol egyidejűleg van jelen az erősítés és a nyújtás, azaz a feszültség és a relaxáció. Az 5 elemre, azaz a föld, a fa, a tűz, a fém és a víz elemekre épül,  feltölti a testedet, és segít a határaid kitolásában is. Mivel a Deepwork összetett mozgásforma, ha hosszú idő óta nem mozogtál, ne ezzel kezdj, ehhez a sporthoz elengedhetetlen a törzset stabilizáló izmok fejlettsége. Ha azonban rendszeresen mozogsz, a Deepwork minden korosztály számára hatékony mozgásforma lehet.

Köredzés

A köredzés egy olyan mozgásforma, aminek során erősítő, alakformáló gyakorlatokat is végzünk. Egy kör 15 percig tart, és az összes izomcsoportot alaposan átmozgatja: az edzés alatt szinte egyfolytában dolgozik a tested, minimális, néhány másodperces pihenőidőkkel. A köredzés a nagy intenzitású aerobik és az állóképesség fejlesztésére használt kardiogyakorlatok ötvözete, amivel a zsírégetés, az izomépítés és az állóképesség növelése a cél. Valójában rengeteg gyakorlatot ötvözhetsz egymással, akár otthon, akár az edzőteremben, súlyokkal végezve. Ahogy egyre jobb az állóképességed, az edzővel egyeztetve úgy növelheted a körök és az ismétlések számát, valamint a súlyzók méretét.

Hot Iron

A Hot Iron attól speciális, hogy a koreografált gyakorlatokat súlyzórúddal végzik, ezzel is növelve az erőnlétedet és az állóképességedet, valamint szép kontúrokat ad a testednek. Sportolók, orvosok, gyógytornászok és testépítők egy csoportja fejlesztette ki Németországban, és külön, erre a célra kialakított súlyzó szettekkel, tárcsákkal kell végezni, a saját testsúlyos gyakorlatok mellett. Rendkívül fontos, hogy betartsd az edző utasításait, ugyanis ha nagyobb súllyal dolgozol, mint kellene a csukló, a könyök és a váll ízületeid láthatják kárát, sőt, a gerincedet és megterhelheted. Ha gerincferdülésed van vagy nyaki porckorongsérved, ez a mozgásforma nem neked való!

Pilates

A Pilates-nek a ’90-es években volt itthon hatalmas hipe-ja, és most sokan újra felfedezték maguknak. Az ízületkímélő Pilates hajlékonnyá, feszessé és szálkássá teszi a testedet, növeli a koordinációs képességet, és a jógához hasonlóan kifejezetten nagy hangsúlyt fektet a helyes testtartásra, a pontosan végrehajtott gyakorlatokra, valamint a légzésre. Ahhoz, hogy helyesen tudd utánozni a mozdulatokat, koncentrálnod kell, vagyis segít kikapcsolni az állandóan pörgő agyadat, azaz mentálisan ellazulhatsz. Kétféle típusa közül választhatsz: az egyik statikus nyújtó és erősítő gyakorlatokból áll, a másikhoz pedig gépek kellenek. Ha nem kedveled a súlyzós edzéseket, és az ugrabugrát is mellőznéd, de a jógán kívül mást is kipróbálnál, akkor a Pilates a neked való! Mivel a gyakorlatokhoz a gerincoszlop természetes görbületeit veszi alapul, ha gerincproblémád van, feltétlenül egyeztess egy gyógytornásszal, mielőtt elkezded!

fotó: istock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top