Életmód

Kitiltja a Facebook az oltásellenes tartalmakat

A kanyarójárvány miatt gátat szabnak az álhírek terjedésének.

Kitiltja a Facebook az oltásellenes tartalmakat. A közösségi oldal üzemeltetői azután döntöttek így, hogy világszerte rohamosan terjedni kezdett a kanyaró – derült ki az RTL Híradójából.

Ez a gyakorlatban nem azt jelenti majd, hogy törlik az oltásellenes nézeteket terjesztő bejegyzéseket, hanem azt, hogy minden eszközzel akadályozni fogják ezek terjedését. Például hátrébb sorolják őket a keresőben, valamint hirdetést sem lehet majd rájuk vásárolni. Nemrég a YouTube és a Pinterest is hasonló intézkedések mellett döntött.

Egy RTL-nek nyilatkozó szakértő szerint az oltásellenességgel kapcsolatos álhírek nagyon gyorsan terjednek a közösségi oldalakon. Bár az oltásellenesek száma valójában aránylag alacsony, de ők nagyon aktívak az interneten, ráadásul sokan kizárólag az üzenőfalukról tájékozódnak. Sok szülő ezért nem adatja be a védőoltásokat.

Így fordulhatott elő, hogy világszerte aggasztó méreteket öltött a kanyaró: az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 98 országban nőtt a kanyarós esetek száma. Olaszországban hétfőtől már nem járhatnak iskolába vagy óvodába azok a gyerekek, akik nem kapták meg mind a 10 kötelező védőoltást. Ott több ezer ilyen gyerek van. Az Egyesült Államok több államában pedig szükségállapotot kellett elrendelni a járvány miatt.

Az RTL riportja:

Kiemelt kép: Komka Péter/MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top