Életmód

Meglepő, de ez volt Szulejmán szultán 3 utolsó kívánsága

Tényleg a pénz utáni futkosással kéne tölteni az életünket? A szultán bölcsességei 450 év elteltével is ugyanolyan aktuálisak.

Szulejmán szultán 1566-ban halt meg, és amikor érezte, hogy közeleg a vég, magához hívta hadseregének parancsnokát, és elrendelte, hogy teljesítse 3 utolsó kívánságát halála után.

Szulejmán szultán az alábbiakat kérte:

  1. A koporsóját az akkori birodalom legjobb orvosai vigyék.
  2. Miközben a koporsóját viszik, folyamatosan szórjanak szét aranyat az úton.
  3. A keze látható legyen.

Tiziano festménye Szulejmán szultánról 1530 körül (Forrás: Wikipédia)

A hadsereg főparancsnokát nagyon meglepték a szultán kívánságai. Kérte a szultánt, árulja már el, miért épp ezeket a kívánságokat jelölte meg. Így hangzott Szulejmán szultán válasza:

Hagyd, hogy a legjobb gyógyítók hordozzák a koporsómat azért, hogy mindenki láthassa, még a legjobb orvosok sem tudják a halálból kigyógyítani az embereket.

Miért szórjátok szét az aranyamat? Azért, hogy mindenki lássa, hogy az ebben az életben megszerzett gazdagság ebben a világban marad.

Hogy mivel magyarázta Szulejmán szultán a harmadik kívánságát, hogy látható legyen a keze? Megtudhatod a Lótusz.cafeblog.hu bejegyzéséből.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top