Életmód

„Nem értem, mit rinyáltok azon, hogy a menstruáció drága, egyáltalán nem az”

Példás leckét kapott az interneten az a Twitter-felhasználó, aki posztjával azt igyekezett bebizonyítani, hogy a menstruációs szegénység egy olyan, nemlétező probléma, amit simán megold a netes tamponrendelés és a kevesebb kávé.

Szóval, egy átlagos menstruáció alatt a női testből nagyjából 10-35 milliliter vér távozik. Egy tampon átlagosan 5 milliliter vért képes felszívni, ami azt jelenti, hogy egy nőnek egy ciklus alatt legfeljebb hét tamponra van szüksége. Legyünk nagylelkűek, és gondoljunk azokra a nőkre is, akiknek az átlagosnál valamivel erősebb a vérzése, ezért az egyszerűség kedvéért számoljunk egy ciklusra 10 tamponnal.

Ezzel a felütéssel kezdődik az a Twitter-poszt, ami a közelmúltban alaposan felkavarta a netes állóvizet, vagy, de legalábbis az internet azon részét, amelyiknek gyakorlati tapasztalatai is vannak a menstruációval. A poszt szerzője egyébként azért kezdett a hosszas, de – lássuk be – amúgy teljesen értelmetlen fejtegetésbe, mert megelégelte azokat a cikkeket, amik a menstruációs szegénységgel foglalkoznak. A szerző szerint ez ugyanis egy nemlétező probléma, amit a nők kreáltak, és amit – véleménye szerint – egyszerű előre gondolkodással, ügyes logisztikával és eggyel kevesebb kávéval pikk-pakk meg is lehet oldani.

Ha valakinek nem ismerős a menstruációs szegénység fogalma, ez egy nagyon is létező, még a nyugati országokban is húsba vágó probléma, ami azt írja le, mikor a nőknek nincs elég pénzük arra, hogy beszerezzék a menstruációjuk alatt szükséges mennyiségű intimbetétet vagy tampont. A jelenségről, ami csak Nagy-Britanniában több ezer nőt érint, egyébként ebben a cikkben írtunk bővebben.

Egy évben egy átlagos nő 9-szer menstruál, ami azt jelenti, hogy egy évben legfeljebb 90 tamponra van szüksége” – folytatja nem túl okos Twitterező barátunk, majd ezek után ad még néhány rendkívül hasznos tippet arra is, hogyan lehet az Amazonról kedvezményes áron (20 fontért, vagyis nagyjából 7500 forintért) egész évre elengedő tamponmennyiséget rendelni. És csak ezek után jött a slusszpoén, a szerzőnek zárásul ugyanis ennyit sikerült hozzátennie a fentiekhez: „Szóval nem értem miért rinyáltok azon, hogy a menstruáció drága. Igyatok eggyel kevesebb puccos kávét a Starbucksban és meg is van a pénz.

Mondanunk sem kell, a posztot hamar felkapta a net, elsők között is a PinkNews nevű zárt Facebook-csoport, ahova egy 28 éves ír felhasználó, Ash osztotta be a kimásolt Twitter-posztot. Ash a Buzzfeed Newsnak elmondta, konkrétan nem jutott szóhoz, mikor belefutott a posztba, majd hozzátette: „képtelen voltam elhinni, hogy létezik olyan ember, aki ennyire nem ért valamihez, cserébe annyira magabiztos a tudatlanságát illetően, hogy még reklámozza is”.

A Facebook-csoport tagjai persze atomjaira szedték a nagyképű és tudálékos írást, sőt, még arra is vették a fáradtságot, hogy pontról-pontra elemezzék és javítsák benne a tárgyi tévedéseket. Így például többek között azt, hogy egy átlagos ciklus alatt mennyit vérzik egy átlagos nő (80 millilitert, és ebben nincsenek benne azok, akiknek erősebb a vérzésük), hogy egy évben átlagosan hány ciklusa van (az a 9 jó 10-11-nek is), és azt is, hogy egy ciklus átlagosan hány napig tart (igen, van, akinek 7 napig). És akkor arról még nem is esett szó, hogy viszonylag kevesen használják addig a tampont, amíg az csontig tele nem szívja magát, ami azt jelenti, hogy 7 tampon helyett egy ciklus alatt egy átlagos nő legalább 21 tampont elhasznál (Legalábbis egy tamponok forgalmazásával foglalkozó cég felmérése szerint.). Mondjuk ez az utóbbi, tekintve, hogy a poszt ezt leszámítva is ezer meg egy sebből vérzik, már igazából mindegy is. 

Szerencsére a közösségi média nem az eredeti posztot, hanem a javított változatot kapta fel, így most az járja az internetet. Remélhetőleg eljut az eredeti szerzőjéhez is. Ami pedig azt a kérdést illeti, hogy a menstruáció egyébként drága mulatság-e, vagy sem, nos, ennek eldöntéséhez ajánljuk kolléganőnk két évvel ezelőtti írását, ahol tételesen írt arról, mennyit költ egy átlagos nő élete során erre a „néhány” napra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top