Életmód

Élethosszig tartó fogyókúra és jojóeffektus? Így vess véget a súlyproblémáidnak!

Te is évek óta fogyókúrázol, és a joj effektust is jól ismered? Ha már unod újra és újra lecserélni a ruhatáradat, válts nézőpontot, és nemcsak te leszel könnyebb, hanem az életed is.

A rövid távú és drasztikus fogyókúrák hangzatos ígéretei mögött mindig ott rejlik a kudarc, amit akkor élünk meg, amikor azon kapjuk magunkat, hogy már a sokadik fogyókúrát csináljuk végig. Ha te is több kupacban tartod a ruháidat a méretük szerint, mert le-föl ugrálnak a kilók, akkor itt az ideje megreformálnod a gondolkodásodat és az életmódodat, hogy ne a fogyókúráról szóljon az életed!

Gyorsan sokat szeretnénk fogyni

Mi az első, ami eszünkbe jut, ha fogyni szeretnénk? Naná, hogy a diéta, de abból is lehetőleg olyan, ami annyira hatékony, hogy néhány nap alatt minimum 10 kilótól megszabadít. Mellette lehetőleg mozogni se kelljen, éppen elég sport gyanánt a busz után futás, és a szennyes összeszedése közben a hajolgatás a párunk, a gyerekünk vagy szimplán magunk után. A lényeg, hogy gyorsan és sokat fogyjunk, minimális energia ráfordítással, és persze, közben túl sok mindenről ne is kelljen lemondanunk. Mindez működhet is – a mesékben.

A legtöbben már túl vagyunk néhány fogyókúrán, ismerjük a jojóeffektust, a nehezen távozó kilókat, és a könnyen visszaszökőket, meg a frusztrációt, amikor melegszik az idő, a ruhák pedig egyre kevesebbet takarnak. A fehérjediéta, a 90 napos diéta, a léböjt, a ketogén diéta, és még megszámlálhatatlanul sok fogyókúra ideig-óráig működik csak, aztán az életkor és a kilók gyarapodásával mindegyik csődöt mond. Amíg huszonévesen könnyedén ledobtuk a feleslegünk nagy részét 1 hónap alatt, addig 30 fölött már megszenvedünk minden távozó kilóért. Tóth Anita táplálkozási szakértő sem javasolja a rövid távú, drasztikus fogyókúrákat:

Ma Magyarországon körülbelül 4 millió ember fogyókúrázik valamilyen formában, azonban már a neve – kúra – is jelzi, hogy ez csupán időszakos dolog. Egy valahol olvasott, hallott fogyókúra rendszerint olyan radikális változás az étkezésben, ami az egész szervezetnek maradandó károkat okozhat: mind a bélrendszert, mind a hormonrendszert megviselheti. Nem beszélve a jojóeffektusról, ami a legtöbb kúra végeztével, kis idő elteltével jó eséllyel jelentkezni fog.

A drasztikus diéták eredménye a jojó effektus

Az évek alatt a stressz, a munkahelyi és a magánéleti problémák is belépnek az életünkbe, amikre túlságosan könnyű ráfogni, hogy éppen miért nincs kedvünk, energiánk, időnk megválogatni azt, hogy mi kerül az asztalunkra. Hiába ismerjük fel azt is sokan, hogy az érzelmi evés az egyik leghatékonyabb súlynövelő, mégsem teszünk ellene túl sokat. Nem azt mondjuk, hogy egyik napról a másikra megváltozhatod azokat a szokásaidat, amiket a frusztrációid miatt alakítottál ki, de ha elkezdesz a lelkeddel is foglalkozni, sokkal közelebb kerülhetsz a vágyott alakhoz.

Ne csak a mérleget nézd – helyette centizz!

Ahelyett, hogy naponta kényszeresen nézed a mérleget, inkább centizz! A mérőszalag és a ruháid bősége, vagy éppen feszessége sokkal megbízhatóbban jelzik a fogyást, mint a mérleg. Ha az étkezés mellé mozogsz, sportolsz is valamit, egészen biztos, hogy a mérőszalag előbb fogja mutatni a változást, mint a mérleg. A rendszeres mozgás nemcsak az alakodat formálja, hanem az energiaszintedet is növeli, vagyis nem leszel olyan fáradt, hogy már reggel az esti lefekvést várnád, és nem lesz szükséged vödörnyi kávéra sem ahhoz, hogy napközben ébren tudj maradni.

Emellett rendkívül fontos, hogy élvezd azt az időt is, amíg tart a fogyásod, és amíg a szervezeted is átáll az új életmódra! Ne szenvedj, ne keseregj, mert rossz lelkiállapotban a fogyás is nehezebben megy. Légy türelmes magaddal, és ne siettesd a fogyást, főleg ne napok, hetek alatt akarj megszabadulni az évek alatt felhalmozódott feleslegtől. Ha frusztrált vagy, nehezebben döntesz az egészséges ételek mellett a boltban, ami meghatározza azt is, hogy mit fogsz főzni. A táplálkozási szakértő szerint a fogyás és az egészséges életmód több tényezőn múlik együttesen:

Divatdiéták helyett válasszuk a valódi eredményeket hozó életmódváltást, ami állandó jelleggel folytatható, és életünk végéig támogathatjuk testünket, lelkünket, valamint az egészségünket. Az egészséges életmódot, és a súlyvesztés több tényező határozza meg: a táplálkozás 60 százalékban, a mozgás 30 százalékban, a mentális egészség pedig 10 százalékban járul hozzá a kiegyensúlyozott élethez, és a jó alakhoz.

Étkezz tisztán!

Akkor jársz jó úton, ha az étrended tartalmazza az összes tápanyagot és kalóriát, amire szükséged van. A tiszta étkezéssel nemcsak a saját egészségedet és a súlyvesztést támogathatod, hanem a környezetedet is óvhatod. Fektess nagyobb hangsúlyt a növényi étrendre és a környezetbarát táplálkozásra, amihez hozzátartozik a vegyszermentes zöldségek, gyümölcsök fogyasztása és a feldolgozott, finomított ételek kerülése. Dönts a teljes értékű ételek mellett, és figyelj az ételek csomagolására is: kerüld a nehezen lebomló csomagolásba rejtett élelmiszereket, ne zacskózz mindent, helyette az organikusan lebomló, és az újrahasznosított, tartós, többször használható csomagolóanyagokat részesíted előnyben. Az ételeidet te készítsd el, és ne félkész formájukban dobd a kosaradba, ugyanis az előre elkészített élelmiszerek rengeteg adalékanyagot, ízfokozót, színezéket és tartósítószert tartalmazhatnak, és azok a fogyást is akadályozhatják.

A tiszta étkezéshez hozzátartozik, hogy vitaminban, ásványi anyagban gazdag ételeket eszel, és odafigyelsz a fehérje, az egészséges zsír és a jó, azaz a lassan felszívódó szénhidrátok egyensúlyára. Jó zsírt találsz például a magvakban, gabonákban, az avokádókban és tengeri ételekben, rostokat és jó szénhidrátot pedig a zöldségek, a gyümölcsök, a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű ételek is tartalmaznak. Részesítsd előnyben a növényi fehérjét az állatival szemben, ugyanis az antibiotikumokkal, nyugtatókkal és növekedési hormonokkal telepumpált szárnyasoknál sokkal egészségesebb. Növényi eredetű fehérje többek között a bab, a lencse, a zab, a csicseriborsó és a tönköly is. A minőségi ételeknek nemcsak az íze intenzívebb, hanem a tápértéke is nagyobb, és kevesebb is elég belőlük, ami nem utolsó szempont, ha a fogyás a cél!

Figyelj arra, hogy lehetőség szerint helyi és szezonális alapanyagokat vásárolj, és a közeli gazdaságokat részesítsd előnyben. Ezzel nemcsak a gazdálkodókat támogatod, hanem jó eséllyel egészségesebb ételeket is ehetsz: az ételek nem utaznak országokon keresztül, vagyis tápanyagban gazdagabbak, és az ízük sem jellegtelen. Emellett közvetetten a levegőszennyezést is csökkentheted, hiszen a helyi ételek szállításához nincs szükség annyi üzemanyagra, mint a külföldről érkezők esetében.

A táplálkozási tanácsadó a következőket javasolja, ha fogyni szeretnél, és az életmódváltásoddal az egészségedet is támogatnád:

  • Minden változás áldozattal jár, és nagyon nagy kitartás kell hozzá. Magától semmi nem fog menni, ezt el kell fogadnod
  • Fogalmazd meg a célod! Írd le, mit szeretnél és miért fontos neked, hogy elérd, így később mindig rá tudsz pillantani, ha szükséges. Például szeretném megelőzni a szívbetegséget, cukorbetegséget, gyógyszer nélkül szeretném kordában tartani a vércukorszintem, szebb hajat és körmöket szeretnék, nem akarok többé puffadni, szeretnék lefogyni, szálkásodni, szeretném jobban érezni magam.
  • Szánj magadra időt, és azt próbáld a leghasznosabban megszervezni. Igen, ez a legnehezebb része, de csak az elején, amíg ki nem alakul a napi rutin.
  • Tervezd meg az időd, amikor csak ezzel foglalkozol: legyen olyan napszak, amikor időt szánsz a bevásárlásra, főzésre, tervezésre, porciózásra.
  • Szerezz új ismereteket – olvass, érdeklődj, ha nem megy egyedül, kérj segítséget szakembertől!
  • Törekedj a praktikusságra, ne gondold túl a feladatot, sokszor a legegyszerűbb lehetőség ott van előtted.
  • Legyél felkészült, tervezd meg előre a következő napi fogásokat, vásárolj listával, és legyen több ötleted a menüre.
  • A változatos étkezés nem azt jelenti, hogy minden nap szükséges mást enni és minden egyes nap főzni kell. Amit jobban szeretsz, vagy ha valamiből nagyobb adagot készítettél, nyugodtan fogyaszthatod akár 2-3 napig is.
  • Variáld az ízeket, alapanyagokat, merj eltérni a szokásostól!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top