Életmód

5 hiba futás közben, amit mindenképpen kerülj el

A szabadidős futás, amit nem versenyszerűen űzünk, szintén kíván némi előképzettséget, főleg a nem kívánt sérülések elkerülése végett. Van 5 dolog, amit ha betartasz, biztosan kellemes élmény marad a napi futás.

A futás az egyik leghatékonyabb mozgásforma, ha fogyni illetve erősödni szeretnénk. Ha a cél az állóképesség javítása, akkor szintén a futás lesz a megoldás. Vázizmot erősíti, a legjobb kardió mozgás, hangulatjavító, felpörgeti az anyagcserét. De sajnos nem elegendő beleugrani a futócipőbe. Mutatjuk, mi az az 5 megszívlelendő tanács futás előtt, amit jó, ha betartunk.

1.Bemelegítés

Az egyik legnagyobb és legtipikusabb hiba, amit elkövethetünk, ha egyszerűen csak elkezdnünk tempósan futni anélkül, hogy előtte bemelegítettünk volna. Az izmainkat be kell melegíteni nyújtással, vagy lendületes gyaloglással, az ízületeket is be kell mozgatni. 10 perc bemelegítés elegendő, hogy elkerüljük a sérüléseket.

10 perc bemelegítés minden futás előtt

2.Étkezés

Ha a gyors fogyás érdekében kezd el futni valaki, és erre rásegítendő még nem is eszik, akkor nagy tévedésben van. A szervezetnek szüksége van tápanyagra, hogy megfelelő energiával tudja végezni a fizikai feladatokat. Az étkezés fontos: futás előtt pár órával együnk alacsony zsírtartalmú, de fehérjében és rostokban gazdag reggelit. A legjobb választás a gyümölcsös zabkása.

3. Víz, víz, víz

Fontos, hogy igyunk vizet. Méghozzá megfelelő mennyiségű vizet, hogy testünk hidratált legyen. A futás izzadással, folyadékvesztéssel jár, figyelni kell a pótlásra. Futás előtt igyunk fél liter vizet, persze közben is lehet kortyolgatni 20 percenként.

4. Koordinált mozgás

Fontos, hogy futás közben végig figyeljünk a mozgásunkra. Ez sima terepen nem jelent nagy gondot. Főleg lejtőn futáskor fordul elő, hogy szabadjára engedjük magunkat, s ilyenkor következhetnek be a térd-, boka- vagy gerincsérülések.

5. Megfelelő ruházat

A futásnak is megvannak a maga speciális felszerelései, van kifejezetten erre a sportra való ruházat. Persze túlzásba esni nem kell, de más cipőt viseljünk erdei terepen és mást futópályán. Válasszunk olyan melltartót és felsőruházatot, ami felveszi az izzadságot, de ugyanakkor szárazon tartja bőrünket.

Fontos a megfelelő sportcipő a futáshoz

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top