Életmód

A hygge nem jött be? Találd meg az élet értelmét az ikigai segítségével

A dán hygge módszerrel ellentétben, ami pont a lassításra ösztönöz, a japán ikigai szerint tevékenyen kell keresnünk és úgy megtalálnunk az élet értelmét. Utánajártunk, miben áll a japán csoda, az ikigai lényege.

Ha úgy érezzük, hogy egy ideje már hiába keressük az élet értelmét, a boldogságot, és a dán hygge sem működött, akkor forduljunk a távol-keleti japán módszerhez. A hygge nagyjából annyit jelent, mint megtalálni a barátságos, kényelmes helyet, ahol elégedettek vagyunk, és ebbe jól ellenni. Az ikigai célja ugyanúgy a boldogság, de más módszerekkel.

Az ikigai utat mutat

A dán életvezetési kifejezéshez, a hyggéhez hasonlóan az ikigai is több összetételből, jelentésből áll. Az iki annyit tesz, élet, a kai pedig azt jelenti: a cselekvés eredménye. Az ikigai tehát az összes gesztusra, tettünkre, gondolatra vagy döntésre utalhat, amelyek által jobban és kényelmesebben élhetünk. Cselekedjünk, hogy boldogok legyünk.

Jó de mit tegyünk?

Engedjük át magunkat a flow-nak. Pontosan úgy, mint a gyerekek, mikor belemerülnek egy játékba vagy a rajzolásba, és megszűnik körülöttük a világ, átengedik magukat a cselekvés határtalan élményének. Felnőttként is volt már ebben részünk? Olyan feladatot csináltunk, ami közben elfelejtettünk inni és enni is? Figyeljük meg ezeket a pillanatokat, ez az ikigai egyik sarokpontja.

Vannak, akik tárgyakat vagy pénzt gyűjtenek, hogy boldogabbak legyenek. Mások pedig nagyon más dimenzióban keresik az élet értelmét: olyan munkában, tevékenységben, amit tudnak csinálni, jók benne, elismerést kapnak érte, szeretik csinálni, és még pénzt is keresnek vele. Ez így együtt garantáltan meghozza az ikigai életérzést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top