Életmód

Olaszországban hiánycikké válhat az olívaolaj

Egész Európában hiánycikk lehet.

25 éve nem volt olyan borzasztó az olívatermés Olaszországban, mint idén, ezért várhatóan idén importálniuk kell az olívaolajat – írja a Guardian cikke nyomán az Index. 57 százalékos visszaesés várható a 2019-es olívatermelésben, ezért a termelők egy része az utcára vonult Rómában, hatósági intézkedéseket sürgetve. Szakszervezetük szerint a káruk eléri az egymilliárd eurót, és azonnali megoldást várnak a kormánytól a probléma megoldására. 

A gyenge termést a szélsőséges időjárási körülmények okozzák. Az utóbbi hónapokban heves esőzések, kora tavaszi fagyok, erős szelek és nyári aszály egyaránt sújtotta a mediterrán vidéket. Mivel a következő években sem várható, hogy mérséklődne az időjárás, alapvetően át kell gondolni az ország olívaolaj-termelő kapacitását. 

A probléma nem csak az olaszokat érinti: a portugálok termésátlaga 20 százalékkal, a görögöké pedig 42 százalékkal esett vissza az előrejelzések szerint az előző évekhez képest.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top