Életmód

Ezt teszi az agyaddal, ha nagyvárosban élsz

Nagyvárosban élni rengeteg előnnyel jár, például nem elhanyagolható szempont, hogy több a munkalehetőség, de közben a mentális egészségünknek nem annyira tesz jót.

Szerencsére már erre is van kutatás, amiből megtudhatjuk, hogy a nagyvárosi élet károsan hat a mentális állapotunkra, és ezen keresztül a fizikai egészségünket is rombolhatja.

A mentális állapotunk romlik

Több ország egyeteme fogott össze, hogy átfogó képet kapjanak a nagyvárosok hatásairól, és azt találták a kutatás során, hogy azok, akik nagyvárosban laknak, 21 százalékkal nagyobb eséllyel szenvednek szorongástól és 39 százalékkal nagyobb eséllyel lesz hangulatzavaruk. A következő mentális problémák jellemzőbbek a nagyvárosi lakosokra:

  • PTSD,
  • dühkezelési problémák,
  • generalizált szorongás.

És még hozzáteszik – csak hogy biztos ne aludjunk soha többé nyugodtan –, hogy a skrizoféniára és paranoiára is nő az esélyünk a nagyvárosokban.

A pszichológusok szerint az áll a háttérben, hogy a nagyváros folyamatos terhelés, stressz alatt tartja az agyat:  állandó az alapzaj és a stimuláció. Ettől a környezeti stressztől pedig sérülékennyé válik a mentális állapotunk, könnyebben megtalál a depresszió, a szorongás és a szerhasználat. Ráadásul egy nagyvárosban kevésbé érjük el könnyen a barátainkat, magányosabbak vagyunk, így még súlyosabb következményei lehetnek egy szorongásos zavarnak. A kutatók szerint a fiatalok vannak a leginkább veszélyben, mert körükben még stigma van a mentális betegségeken, így ha lenne is kihez fordulni, akkor is inkább eltitkolják, ha például depressziósak.

A fizikai egészségnek sem tesz jót a nagyváros

Az alvásritmusunkra és a keringésünkre is hatással van az, hogy hol élünk. Egy 2017-es tanulmány szerint a légszennyezés és a nagyváros által generált alapzaj keringési zavarokhoz vezethet, és megemeli a kortizol hormon szintjét a szervezetünkben, amitől aztán alvászavarok léphetnek fel.

nagyváros stressz tanulmány

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash/Zeno Thysman

Egy inszomniáról végzett kutatásban 15 ezer embert vizsgáltak a Stanford Egyetemen, amiből kiderült, hogy a nagyvárosban az állandó fényáradat miatt a lakosok sokkal kevésbé képesek a pihentető éjjeli alvásra. Átlagosan 6 órát tudnak aludni és 29 százalékuk volt elégedetlen az éjszakai alvás minőségével. És ha még nem lennénk eléggé kétségbeesve, azt is megtudhatjuk, hogy a nagyvárosi lakosok gyakrabban esznek egészségtelen ételeket, így nagyobb eséllyel híznak el, lesz magas vérnyomásuk és válnak cukorbeteggé.

Hogyan előzhető meg ez a sok káros hatás?

Sajnos nem mindenkinek opció, hogy kiköltözzön egy tanyára, ahol a madarak csicsergésén kívül nincs zaj, és csak a Hold világít be az ablakon éjszaka, úgyhogy kénytelenek vagyunk megtanulni, hogyan ellensúlyozzuk a saját érdekünkben a nagyváros káros hatásait. A kutatók szerint nem reménytelen a helyzet, a következő tanácsokkal egész jól ellavírozhatunk a nagyvárosokban.

Ki a szabadba!

Minél több időt érdemes tölteni a természetben, még akkor is, ha a természet azt jelenti, hogy elsétálsz a legközelebbi parkba. Pszichésen mindenképpen jó hatással lesz rád. Még jobb, ha a parkos sétát egy barátoddal teszed és beszélgettek egy jót közben.

Ismerkedj a szomszédaiddal!

A nagyvárosi elmagányosodás ellen az egyik legjobb ellenszer, ha megismered a szomszédaidat. Nem kell életre szóló barátságokat kötni, de növeli a biztonságérzetedet, ha olyan emberekkel laksz egy házban, akikkel szívélyes kapcsolatban vagytok egymással. Mellette pedig válts pár szót a közeli zöldségessel, ahova mindig jársz, vagy a baristával, akinél minden reggel kávézol. Az ilyen apró interakciók rengeteget segíthetnek a hangulatodon.

Mozogj!

Talán nem nagy meglepetés, hogy a mozgás jót tesz a fizikai és mentális egészségednek is. A testedzés boldogabbá tesz, támogatja az immunrendszert és javítja az általános közérzetet. Nem kell ehhez órákig az edzőteremben izzadni, elég, ha mindennap szánsz rá fél órát, hogy átmozgasd magad, gyalogolj vagy fuss, esetleg otthon a szőnyegen elvégezz pár gyakorlatot a kedvenc sorozatod közben.

Beszélj, beszélj, beszélj!

Amikor stresszes az életed – márpedig ezek szerint egy nagyvárosban csak stresszes lehet –, akkor nagyon fontos, hogy kapcsolódj másokkal, akik átérzik a helyzetedet. Ha nincsenek körülötted a barátaid, hogy beszélgess velük, akkor keress fel egy terapeutát, a lényeg, hogy ne maradj lelki támasz nélkül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top