Életmód

„A #MeToo mozgalom alapvetően átalakította a hagyományos férfi-nő szerepeket” – Szexuális zaklatás a munkahelyen

Szombat esténként vetíti az RTL Klub A Tanár című sorozatot, az NLCafé pedig hétről hétre elmerül az aktuális rész témájában. A mai epizód kapcsán a szexuális zaklatással foglalkozunk.

Az elmúlt években több híres, köztiszteletnek örvendő embert – főként színészeket, rendezőket és producereket – vádoltak meg szexuális zaklatással; a kiszolgáltatott nők és férfiak jogaiért küzdő #MeToo mozgalom itthon és külföldön is átformálta a közgondolkodást. Olyannyira, hogy egyes szakértők szerint mára átbillent a mérleg nyelve: a politikailag korrekt nyelvhasználatot propagáló „PC-beszédhez” hasonlóan a szexuális zaklatással kapcsolatos vádaktól való félelem is negatív irányba viszi a társadalmi gondolkodást.

Fotó: Unsplash

„A #MeToo mozgalom alapvetően változtatta meg a hagyományos férfi-nő szerepeket – mondja Valló Ágnes pszichológus, párkapcsolati tanácsadó. – Amióta 2017-ben a New York Times megírta, hogy Harvey Weinstein Oscar-díjas producer több tucat színésznőt zaklatott és erőszakolt meg, egyre több nő áll elő a saját, hasonlóan megrázó történetével.”

A Weinstein-sztori Magyarországon is alapvető változásokat indított el. Sárosdi Lilla színésznő 2017 októberében beszélt először arról, hogy Marton László Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, érdemes és kiváló művész fiatal korában szexuálisan zaklatta. „Szégyenkezve kértem bocsánatot nagyrendezőtől, hogy megsértettem az ellenállásommal, mindenesetre nagyrendező megbántva szállt ki a kocsijából. »Vidd haza« – mondta sértődötten a kedves barátnak, és én nagyon szégyelltem magam, hogy nem tudtam megfelelni” – írta akkor Sárosdi.

Azóta másokról, köztük Kerényi Miklós Gáborról, a Budapesti Operettszínház volt főigazgatójáról is kiderült, hogy kifogásolható módon viselkedett a színészeivel; ennek ellenére Marton és Kerényi is újra rendez, mintha mi sem történt volna, folytatódik a karrierjük.

A látszat ellenére Magyarországon is volt hatása a #MeToo-nak

Tavaly októberben az Index felkérésére a Závecz Research közvélemény-kutatást végzett arról, hogy befolyásolták-e a magyarokat a szexuális zaklatásokkal kapcsolatos hírek. Mint kiderült, jobban, mint gondolnánk: honfitársaink többsége hallott a Weinstein- (63 százalék), illetve a Marton-és a Kerényi-ügyről (73 százalék). Ráadásul annak ellenére, hogy a hazai sajtóban és a közösségi médiában a véleményalkotók jelentős része megpróbálta relativizálni, bagatellizálni a kérdést.

Natassia Malthe is nemi erőszakkal vádolta Harvey Weinsteint (Fotó: Angela íWeiss / AFP)

A válaszadók közel egyharmada azt mondta, hogy a hírek hatására már jóval súlyosabb problémának tartja a szexuális zaklatást, mint korábban. 13 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy a botrányok előtt egyáltalán nem foglalkoztatta a téma, de most már súlyos problémának tartják a zaklatást. A válaszadók 84 százaléka szerint komoly gond, hogy a hatalmi pozícióban lévő emberek közül sokan – a színházaktól az irodákon át az egyetemekig – úgy érzik, a másik fél beleegyezése nélkül is szexuális aktust erőszakolhatnak ki maguknak.

Valló Ágnes szerint a szexuális zaklatás elharapózásáért alapvetően a rossz szocializáció a felelős. „Élete során szinte minden nő átéli, milyen az, amikor utána fütyülnek az utcán, megfogják a fenekét a HÉV-en vagy a főnök behívja az irodájába, hogy »elbeszélgessen vele« egy munka kapcsán. Ha tetszik, ha nem, a szereposztó dívány régóta a kultúránk része, és nagyon komoly erőket kell megmozgatnunk, ha azt szeretnénk, hogy ez megváltozzon” – mondja.

Nagy Ervin: A #Metoo mozgalom megszületése fontos dolog volt

„Tudom és értem, hogy mi hívta életre a #Metoo mozgalmat, nyilvánvalóan elfogadhatatlan, ha egy hatalommal bíró férfi – legyek az színész, rendező, producer vagy cégvezető – kihasznál egy védtelen nőt – mondja a téma kapcsán A Tanár főszereplője, Nagy Ervin. – De azért azt is túlzásnak tartom, ha férfiként nem engedhetek el egy bókot egy csinos nőnek.”

A színész szerint a színházi és filmes közegben ez a fajta feszültség különösen tetten érhető. „A mi szakmánkban nagyon gyakran olyan energiákkal és helyzetekkel dolgozunk, amelyek az alapvető férfi-nő dinamikákra építenek. Ez egy érzékeny közeg; de ettől függetlenül munkahely is, és egy munkahelyen az a legfontosabb, hogy tiszteletben tartsuk egymás határait és elvárásait. A #Metoo mozgalom megszületése fontos dolog volt, mert felhívta a figyelmet arra, hogy világszerte milyen sok nőt használnak ki szexuálisan olyan férfiak, akik a hatalmuk, társadalmi státuszuk miatt megtehetik ezt. Azt remélem, hogy idővel mi, férfiak és nők, képesek leszünk arra, hogy közösen oldjuk meg ezeket a problémákat.”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top