Életmód

Te is szobanövényként üldögélsz a kanapén munka után?

Mindig nagy tervekkel teszed le a munkát délután, hogy most végre lesz időd otthon a saját dolgaiddal törődni. Aztán a végén inkább csak ülsz a kanapén, és nyomogatod a telefonod.

Munka közben gyakran jár azon az eszem, mi mindent fogok elvégezni, ha végre mindennel kész leszek. Szelektálni szeretnék a kicsi ruhái között, rendet akarok tenni a játékos polcon, és már napok óta vár rám, hogy kitakarítsam azt a konyhaszekrényt, amiben valami meghatározhatatlan eredetű ragacsot kentek szét a gyerekeim. De nemcsak házimunkás terveim szoktak lenni, hanem például alig várom, hogy szabad legyek, és tornázzak egy órát itthon, a nappalimban, vagy hogy befejezzem azt a horgolt takarót, amit két éve kezdtem el. És általában semmi sem lesz a terveimből, mert mikor hazaérek munka után, már úgy érzem, csak arra van erőm, hogy üljek, és nézzek ki a fejemből, esetleg bekapcsoljam a Netflixet.

Pedig a hétköznapok délutánjai, estéi tele vannak lehetőséggel. Ha teljesíteném az összes tervemet, akkor nem szakadna a nyakamba az óriási kupi hétvégén, nem borulna ki a szekrényből a gyerek ruhatára, és betakarózhatnék a hatalmas horgolt takarómba. Van azért remény számunkra, akik szobanövényként üldögélünk munka után: öt profi időbeosztó osztotta meg a tanácsait, hogyan szerezhetjük vissza az uralmat a hétköznap estéink felett.

Építs új rutint!

„Olyan hétköznapi rutint alakíts ki, aminek a középpontjában az áll, hogy mit akarsz teljesíteni. Amint hazaérsz, fusd végig az e-maileket, válaszolj mindenre, aztán állj fel a gép mellől. Vacsorázz, mielőtt bekapcsolnád a tévét. Mindig úgy feküdj le aludni, hogy előtte gyorsan rendet raksz, és előkészíted, amire reggel szükséged lesz. Ha más nem, legalább a reggeled könnyebb lesz” – Maggie Kelly profi rendszerező.

hétköznapok munka hatékonyság

Képünk illusztráció – Forrás: Pexels/Jeshoots.com

Hagyd a telefonodat!

„Az egyik legjobb időspórolás, ha elrakod a telefonodat, amint belépsz az ajtón, így el tudod kerülni, hogy elnyeljen az internet pöcegödre” – David Barbour, a Vivio Life Sciences alapítója.

Állíts fel határokat!

„Amikor végeztél a munkáddal, valószínűleg az első dolgod az, hogy végignézed a közösségi oldalakat, hátha lemaradtál valami érdekesről napközben. Ez az egyik legnagyobb hiba, mert innen már nehezen van visszaút. Határokat kell felállítani saját magadnak, hogy ne szippantsanak be egész estére ezek az oldalak. Átlagosan 3,5 órát töltünk el egy nap a közösségi oldalakon, gondolj bele, ennyi idő alatt mennyi mindent el tudnál végezni” – Caleb Backe, a Maple Holistics egészségszakértője.

Ne vedd át a játszós ruhát!

„Egy hosszú munkanap után nem veszem fel a játszós ruháimat, amikor hazaérek, mert akkor biztos, hogy nem fogok csinálni semmit este. Próbáld ki, hogy az utcai ruhádban maradsz, sokkal hatékonyabb leszel otthon” – David Reischer ingatlanjogász.

Legyen hobbid!

„Ha programot szervezel magadnak a munka utáni időszakra, akkor nem fogsz a kanapén heverészni, hanem teszed a dolgod. Sokkal hatékonyabbak az emberek, ha konkrét feladatuk van. Ha betervezed valamelyik hobbidat a munka utánra, elkerülheted az üres estéket” – dr. Lisa N. Folden, fizioterapeuta.

Nem kell természetesen minden percünket beosztani, megvan az ideje a bambulásnak is, de érdemes a fenti tanácsok közül válogatni, hogy ne csak kókadozó növényként üldögéljünk hétköznap esténként a kanapén, a telefonra és a tévére ragadva, miközben elmegy az élet mellettünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top