Életmód

Retró: emlékszel még a Regőczy–Sallay-kettősre? – videó

Vajon létezik olyan ember az országban, akinek ne mondana semmit a ’70-es évek leghíresebb jégtáncpárosának, a Regőczy–Sallay-kettősnek neve?

Regőczy Krisztina 1967-től versenyzett jégtáncban Sallay Andrással. Pályafutása csúcsát 1980-ban a Lake Placid-i téli olimpián szerzett ezüstérem és a dortmundi világbajnokságon szerzett aranyérem jelentette. A mai napig megismerik külföldön és itthon egyaránt, a piacon sem tud úgy vásárolni, hogy ne szólítanák meg.

A Regőczy–Sallay-kettős (fotó: Olimpia.hu)

Tudja, nagy dolog volt akkoriban, hogy egy tinédzser fiú legálisan foghatta meg egy nála két évvel fiatalabb kislány kezét” – emlékezett vissza egy interjúban Sallay András. Márpedig ő 1967. február 17-én megfoghatta Regőczy Krisztináét, s a később olimpiai ezüstig, világbajnoki aranyig jutó jégtáncos kettős tizenhét esztendőn át elválaszthatatlan maradt.

Az 1980-as Lake Placid-i téli olimpián szerzett ezüstöt a mai napig elcsalt aranyéremnek nevezik a világsajtóban, az amerikai tévétársaságok és szinte az egész világ a Regőczy–Sallay-kettőssel rokonszenvezett, őket tekintették az igazi győzteseknek. Sokkal inkább a középpontba kerültek, mint ha nyertek volna.

Erről a versenyről és a Regőczy–Sallay-páros pályafutásáról régebbi interjúk felidézésével számol be a Zacc Caféblog posztja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top