Életmód

Duplájára dagadt a tinilány feje a hajfestéktől

Súlyos allergiás reakciót váltott ki nála a korábban problémamentesen használt hajfesték.

A 18 éves, bristoli Georgina Paraskeva tavaly novemberben egy ismert márka dobozos hajfestékével festette feketére a haját, melyet korábban is használt már, és akkor nem lett tőle semmi baja.

A hajfestés estéjén a barátjával vacsorázott, akkor kezdte érezni, hogy viszket és ég a fejbőre. Az ezt követő két napban a feje egyre nagyobbra és nagyobbra duzzadt. Először telefonon hívta az orvost, ahol azt tanácsolták neki, hogy vegyen be antihisztamint. 

Másnap személyesen is elment a háziorvosához, aki kenőcsöt írt fel neki.

Amikor a duzzanat már akkora volt, hogy a szemét sem tudta kinyitni, édesanyja kihívta a mentőket, akik a  Southmead Kórházba szállították. Két napig semmit sem látott.

Az orvosok antihisztamint és szteroidot írtak fel neki. Miután kiengedték a kórházból, néhány napig az édesanyja és a barátja ápolta otthon.

A lánynál a PPD, vagyis parafenilén-diamin váltott ki súlyos allergiás reakciót. Ez a vegyület a hajfestékek jelentős részében megtalálható, mégpedig minél sötétebb a hajfesték, annál nagyobb mennyiségben.

Georgina a történtek óta nem használ kémiai hajfestékeket, kizárólag kávé segítségével színezi a haját.

Történetét azért tárta a nyilvánosság elé, hogy felhívja a figyelmet a hajfestés kockázataira, illetve a lehetséges alternatívákra.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top