Életmód

Kis híján megölt egy gyereket, nem praktizálhat az Angliában élő magyar orvos

A tizenkét éve Manchesterben dolgozó férfi rossz angoltudása miatt kis híján jóvátehetetlen hibát követett el.

„Katasztrofális” belső sérüléseket szenvedett egy négyéves kisfiú, akinek egy Manchesterben dolgozó magyar gyerekorvos, R. Gy. 2009-ben pontenciálisan halálos mennyiségű gyógyszert adott be egy aranyérvizsgálat során – írja a hvg.hu. A gyereket az eset után harmincnál is többször kellett megoperálni. A férfinak 5 százalékos koncentrációjú fenolinjekciót kellett volna beadnia a gyereknek, de félreolvasta a címkét, ezért 80 százalékos koncentrációjút adott neki.

A BBC akkori beszámolója szerint az orvos a műtét alatt nem tudott megfelelően kommunikálni a kollégáival. Hibája ellenére mégis tovább dolgozhatott manchesteri Royal Children’s Hospitalben; csak 2012-ben hallgatták meg, és függesztették fel, miután megállapították, hogy „súlyos kötelezettségszegést” követett el. Büntetésének lejárta után újra praktizálhatott, igaz, már csak felügyelet mellett: egyik kollégája figyelte a munkáját a műtőben, és az előírt kezelésekről szóló dokumentumokat sem maga írta.

A Daily Mail szerdán azt írta, hogy R. Gy.-t a napokban újra eltiltották a gyógyítástól. Ezúttal egy másik, az orvosokkal kapcsolatos panaszokat kivizsgáló testület hallgatta meg, amely megállapította, továbbra sem tud elég jól angolul ahhoz, hogy kórházban dolgozzon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top