Életmód

Ennyi mindent változtatnak a kamaszok a fotóikon, mielőtt posztolnák őket

Egy különleges projektben 14 kamaszlányt kértek meg arra, hogy a róluk készült fotókat úgy szerkesszék át, hogy azok a végén „Facebook-kompatibilisek” legyenek. Meglepő, vagy sem, de mind a 14 lány változtatott a képeken. Mutatjuk, mit.

A baráti társaságomban nagyjából épp 24 órája hangzott el utoljára a bűvös mondat: „Várj, mindjárt megosztom a képet, csak előbb rakok rá egy filtert.” Mit mondhatnék, már fel se kaptam rá a fejem, elvégre tök normális, hogy egy képre filtert rakunk. Pedig az elején amúgy még én is azok között voltam, akik nehezen tudták megérteni, mi szükség van arra, hogy egy amúgy teljesen normális, jól sikerült fotót még tovább szerkesztgessünk. Aztán tessék: ma már én is kérem a „szép bőr” filtert. Ezt van.

Mondjuk, ettől függetlenül valahogy nehezen tudom elképzelni, hogy egy szép napon majd oda jutok, hogy mielőtt kiteszek magamról egy képet, előtte – minden alkalommal – zsugorítom az orrom, nagyobbítom a szemem és láthatatlanná varázsolom a gigantikus rést a két első fogam között. Kizárt. És nemcsak azért, mert amúgy őrült macera, hanem azért is, mert szeretnék köszönőviszonyban maradni magammal. Igen, még a közösségi oldalaimon is.

A lehetőség ettől persze még adott (különböző telefonos alkalmazások formájában), és nem űrtechnika. Ahogy az a Visual Diet elnevezésű projektből kiderül, a fiatalok egy jelentős része egyébként csinálja is. A kezdeményezéssel, melynek keretében 14 fiatalt kértek meg arra, hogy szerkesszék meg a róluk készült fotókat úgy, hogy azok „Facebook-képesek” legyenek, arra igyekeznek felhívni a figyelmet, milyen irreális kép él a fejünkben a szépségről.

A Visual Diethez felkért 14 kamaszlány közül mindenki szerkesztett valamennyit a róla készült képeken: volt, aki a szemét nagyobbította meg, volt, aki a bőrét világosította, és olyan is akadt, aki az orra méretén változtatott.

szelfi mentális egészség

Képek forrása: Visual Diet

Az influenszerek korában naponta több ezer, tökéletesre retusált és utószerkesztett fotót nyomnak le a torkunkon a közösségi médián keresztül. Csakhogy nem árt tudni, hogy ezek a »tökéletes« képek üres kalóriák, amiken azért csámcsogunk, mert vannak. Még rosszabb, hogy az étvágyunk csillapíthatatlannak tűnik az ilyesfajta »üres« tartalom iránt” – írja a Visual Diet oldala, amiből kiderül az is, hogy a tökéletesre szerkesztett képek gyakorlatilag függőséget okozó „vizuális szénhidrátok”.

„Minél nagyobb mennyiségben fogyasztod őket, annál nagyobb károkat okoznak a mentális egészségednek” – írja a honlap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top