Életmód

Ezek a tüneményes gyógymackók beteg gyerekeknek segítenek

Megalkotójuk, a 28 éves Fiona egy olyan genetikai betegségben szenved, ami miatt sokszor a nap 24 órájában orrszondát kell viselnie.

„Ha valaki, én aztán pontosan tudom, hogy az ilyen orvosi csövekhez és segédeszközökhöz nagyon nehezen szokik hozzá az ember. Sokszor még felnőttként is, nem hogy gyerekként” – idézi a BBC brit hírcsatorna a 28 éves Fiona Allan. A Glasgow-ban élő fiatal nő egy veleszületett genetikai rendellenességben, az úgynevezett Ehler–Danos-szindrómában szenved, ami miatt a tavalyi év egyharmadát kórházban kellett töltenie.

orvosi cső gyerek kismackó gyógyulás

Kép forrása: Fiona Allan

„2017 sem volt sokkal jobb. Akkor szinte egész évben orrszondát hordtam” – mondja, majd hozzáteszi, egyik hobbija a varrás, az első gyógymaciját pedig egy barátnője lányának készítette. „A kislány autista, a mackóra azért volt szüksége, hogy még a kórház előtt megismerje a rá váró orvosi eljárásokat. Az édesanyja elmesélte, hogy a kislány és a mackó ma már a legjobb barátok.”

Miután a gyógymacinak a közösségi oldalakon is híre ment, Fiona egyik megrendelést a másik után kapta. „Szerencsére ezzel párhuzamosan megkeresett egy orvostechnikai eszközöket forgalmazó cég is, és felajánlotta, hogy ingyen elküldik nekem a lejárt szavatosságú eszközeiket, hogy azokat felhasználhassam a mackókhoz.”

orvosi cső gyerek kismackó gyógyulás

Kép forrása: Fiona Allan

A BBC-nek nyilatkozott egy másik édesanya, Emily Cotton is. „Az egyéves kislányomnak, Darcey-nak három orvosi csöve van. A Fiona által varrt nyuszi segített abban, hogy megismerje őket, és megbarátkozzon velük” – mondja Emily, majd hozzáteszi, azzal, hogy a kislánya a plüssállatkáján birizgálhatja az orvosi eszközöket, lényegesen kevesebbszer nyúl a saját testén lévő csövekhez.

„Jó érzés tudni, hogy segíthetek azoknak a gyerekeknek, akik olyan helyzetben vannak, mint én. Semmihez sem hasonlítható érzés, mikor mosolyogni látom őket, mikor kézbe veszik a plüssállatkákat” – árulta el zárásképp Fiona.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top