Életmód

Gasztrotrend lehet a mókushús, mert finom és környezetbarát

Egyre több étlapon szerepel a szőrös kis rágcsáló.

Egyre több étteremben szerepel az étlapon Angliában a szürke mókus. Az első hallásra igencsak szokatlan fogás egyre népszerűbb a vendégek körében: nemcsak a szokatlan ízeket kedvelők kóstolják meg ugyanis, hanem azok is, akik a környezetvédelem, a fenntarthatóság és karbonlábnyomuk csökkentése miatt ellenzik a nagyüzemi állattartást, és szívesebben fogyasztanak vadon élő állatokat – írja a Telegraph.

A brit hírportál több étterem-tulajdonost is megkérdezett, akik egyöntetűen állítják, hogy a vendégek már direkt érdeklődnek a szürke mókus iránt.

A kis kártevőt elsősorban azért vadásszák, mert nincs természetes ellensége, ellenben komolyan veszélyezteti vetélytársát, a nálunk is ismert vörös mókust. Az elejtett állatokat éttermekbe szállítják, ahol lassan gasztrotrenddé válik a mókushúsos palacsinta, krokett és lasagne.

Ivan Tisdall-Downes, a londoni Native étterem vezetője szerint a mókus az egyik leginkább fenntartható módon fogyasztható proteinforrás, amelynek íze leginkább a nyúléhoz hasonlít, de annál fehérebb.

Az új gasztronómiai trendre a beszállítók is felfigyeltek. Robert Gooch, a Wild Meat nevű vállalat tulajdonosa szerint a mókus már a harmadik legnépszerűbb vad a szarvas és a fácán után.

Wikipédia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top