Életmód

Jobb, ha tudod: 8 egészséges étel, ami sajnos hizlal

A superfood szenzációs kiegészítője lehet egy kiegyensúlyozott táplálkozással járó életmódnak. Azonban túlzásba itt sem szabad esnünk. A „jóból is megárt a sok” elve itt is igaznak bizonyul. 8 étel, ami egészséges, de a fogyókúrát nem támogatja.

Vannak ételek, melyeket gondolkodás nélkül egészségesnek titulálunk, ezzel együtt pedig azt is hisszük, hogy korlátlan mennyiséget fogyaszthatunk belőle. Pedig tartalmazzák a cukrot, zsírt vagy azt a kalóriamennyiséget, amit minden eszközzel elkerülnénk a nyári szuper külső elérése érdekében.

Íme 8 egészségesnek tartott étel, amelyek esetében azonban jól meg kell válogatnunk, hogy mikor, mivel és főleg mennyit eszünk belőlük.

1. Olajos magvak

Kifejezetten egészségesek, és jótékonyan hatnak a szervezetre: erősítik a szívet, rákmegelőző hatásuk közismert, és csökkentik az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. Ha viszont napi 20 g-nál többet eszünk meg belőlük (ez nagyjából 4-5 szem diónak felel meg), nagyon csúnya és gyors hízáshoz „segítenek” bennünket. 

2. Gyümölcslevek

A legtöbb gyümölcslé – akár 100%-os, frissen facsart, és nem tartalmaz hozzáadott cukrot – nagyon magas gyümölcscukor-tartalommal rendelkezik. Elősegítik a zsírfelhalmozódást szervezetünkben.

A gyümölcslevek sok cukrot tartalmaznak

3. Szója

A szójabab és a belőle készült termékek rendszeres fogyasztása zavart okozhat szervezetünkben. A benne található fitoösztrogén vegyület ugyanis a hormonháztartást, az anyagcserét zavarja meg, ami hízáshoz vezethet.

4. Avokádó

11 féle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, antioxidáns hatású, és telis-tele van kalciummal, vassal és magnéziummal. Magas zsírtartalma miatt azonban jobb, ha csak mértékkel fogyasztjuk.

5. Kukorica

Magas rosttartalma miatt felpörgeti az anyagcserét, a benne lévő káliumnak hála vízhajtó hatású. De magas szénhidráttartalma miatt nem éppen kalóriaszegény étel.

6. Joghurt

A natúr, light joghurtokat kivéve, magas zsírtartalma miatt a joghurt hizlal. A gyümölcsös joghurtok a leginkább.

7. Gluténmentes ételek

Azt gondoljuk, hogy azért, mert „mentes”, nem is hizlal. Ez sajnos nem igaz: a cukor- és a zsírtartalmuk pontosan megegyezik gluténos verziójukkal.

8. Tonhal és lazac

A tonhal és a lazac Omega-3 zsírsavakban gazdag, ami egészséges is, de ez a két halfajta meglehetősen sok zsírt tartalmaz. Figyeljünk oda, mennyit eszünk belőlük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top