Életmód

„Kérlek, tanítsátok meg a gyerekeiteknek, hogy a női test nem csak egyféle lehet”

Brutálisan őszinte levelet írt egy új-zélandi nő azoknak a fiataloknak, akik a hasa miatt nevették ki a strandon.

Azt gondolhatnánk, hogy egy olyan korban, amikor már a csapból is a pozitív testképpel, az önbizalommal és az önmagunk elfogadásával kapcsolatos bátorító üzenetek, Instagram-fotók és Facebook-posztok folynak, nincs szükség egy újabb nyílt levélre a témában. Aztán tessék. Mindig történik valami, ami bebizonyítja, hogy erről a témáról nem lehet eleget beszélni, sőt újra és újra kell is.

A negyvenes évei végén járó, új-zélandi Shelly Proebstel a minap valami olyasmit élt át, amit senki nem szeretne, és amit pontosan emiatt nem is hagyhatott szó nélkül. Mint írja, mikor néhány napja bikiniben jelent meg egy strandon, fiatal srácok egy csoportja nevetni kezdett rajta, miközben ujjal mutogattak a testére. „Előre is bocsánatot kérek a durva szóhasználatért, de srácok, menjetek a p.csába. Hát nem látjátok, hogy épp az ilyen önző seggfejek miatt olyan bizonytalanok az emberek, ha a testükről van szó?

önbizalom testkép bikini

Kép forrása: Shelly Proebstel

Hogy miattatok, és a hozzátok hasonlók miatt inkább megbetegítik, éheztetik és rejtegetik magukat, csak mert nem olyanok, mintha most léptek volna le egy magazin címlapjáról? Oké, a bizonytalanságukért nem csak és kizárólag titeket terhel a felelősség, de igenis felelősséget kell vállalnotok a tetteitekért!

Legközelebb, ha olyasvalakit láttok a strandon, mint én, az előtt, hogy hangosan röhögni és mutogatni kezdtek, inkább gondolkozzatok el azon, mekkora kárt okoztok ezzel a viselkedéssel. Nem mindenki elég erős és bátor ahhoz, hogy egyszerűen lerázza magáról a gonoszkodásotokat” – írta Shelly, majd hozzátette, abban a helyzetben egy pillanatra még ő is elbizonytalanodott, aztán mégis úgy döntött, elengedi a füle mellett a hallottakat, és inkább jól érzi magát a strandon.

„Volt egy fél pillanat, mikor azt fontolgattam, hogy inkább felöltözöm, eltakarom a testem. Aztán emlékeztettem magam arra a sok mindenre, amin egész mostanáig keresztülmentem. Felszegtem a fejem, kitoltam a hasam, és tök függetlenül attól, mit műveltetek, büszkén vonultam a bikinimben.”

Shelly a tapasztaltak hatására mégis azt kéri a szülőktől, már idejekorán tanítsák meg a gyerekeiknek, hogy nem minden test egyforma. „Kedves szülők! Arra biztatnálak benneteket, hogy a gyerekeiteknek ne azt tanítsátok, hogy bámulják meg azt, akinek nagy a hasa, a feneke vagy épp a combja. Azt tanítsátok meg nekik, hogy az emberek a külsejüktől függetlenül sokfélék, és hogy mindenkinek az arcát és a szemét nézzék.”

Azt tanítsátok meg nekik, hogy a viselkedésükkel mutassanak példát azoknak, akiknek otthon nem tanítják meg mindezt, hogy 5, 10 vagy épp 20 év múlva már senkinek ne kelljen attól rettegnie, hogy kinevetik, vagy épp ujjal mutogatnak rá, csak mert fel mert venni egy bikinit a strandra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top