Életmód

Van, aki kékre-zöldre rugdossa, más büszke rá – ilyen együtt élni a fogyás után megnyúlt bőrrel

Három bátor ember őszintén elmondta, milyen problémát okoz számukra a mindennapokban az, hogy a fogyásuk után megnyúlt bőr maradt a testükön.

A bevezetőben említett három bátor nyilatkozó – két nő és egy férfi – a BBC brit hírcsatorna legújabb műsorában beszélt őszintén arról, miért döntött a drasztikus életmódváltás mellett. Elmondták azt is, amit a nagy fogyások után csak kevesen mernek ilyen őszintén: éspedig azt, mi történt a fogyás után megnyúlt bőrrel a testükön.

Több mint 150 kiló voltam, mikor rászántam magam a fogyókúrára. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy akkor már egy ideje foglalkoztatott a gondolat, leginkább azért, mert konkrétan undorodtam a testemtől. Aztán egyik nap láttam magamról egy képet, amit az egyik ismerősöm töltött fel a Facebookra, és a legnagyobb döbbenetemre nem ismertem meg magam a fotón. Ez volt az a pillanat, mikor eldöntöttem, ez így nem mehet tovább” – meséli Steph, akinek vezetéknevét saját kérésére nem hozta nyilvánosságra a BBC.

A fiatal nő azt mondja, tisztában volt azzal, hogy súlyproblémái vannak, ennek ellenére évekig a homokba dugta a fejét. „Az a fotó valahogy mindent megváltoztatott, számomra az volt az ébresztő.” Steph ezek után szigorú fogyókúrába és edzésbe kezdett: két év alatt több mint 50 kilótól szabadult meg. „Függetlenül attól, hogy rengeteget fogytam, még most is mindennap elmegyek edzésre. Szeretném, ha a testem izmosabb lenne, de az az érzésem, minél többet edzek, a testemen annál több lesz a megnyúlt bőr.”

Steph azt mondja, legtöbbször kerékpáron edz, mozgás közben pedig hajlamos nem odafigyelni a hasa környékén megnyúlt bőrre. „Este, mikor beállok a zuhany alá, azt látom, hogy konkrétan kék-zöldre rugdostam magam” – mondja szomorúan, majd hozzáteszi, reméli, a kitartó munkája hamarosan a megnyúlt bőrt illetően is eredményt hoz majd.

Stephfel ellentétben Katrina büszke a „szárnyaira”. Mint mondja, közel 140 kiló volt, mikor fogyókúrázni kezdett, mindezt a hároméves kisfia kedvéért. „Egyik alkalommal kiszaladt a házunk előtti utcára. Hiába próbáltam utána kapni, túlságosan nehézkes és lassú voltam. Nem értem el. Szerencsére nem lett semmi baja, nem jött autó, de ez volt az a pillanat, mikor rájöttem, hogy ha olyan anyukája akarok lenni a fiamnak, amilyet megérdemel, le kell fogynom.”

fogyás testkép önbizalom

Katrina büszke a testére a fogyás után is – Kép forrása: BBC Three

Katrina ezután átesett egy gyomorszűkítő műtéten, és rövid időn belül 60 kilót fogyott. „A kezdet kezdetén nagyon zavart a sok feleslegessé vált bőr a testemen. Aztán volt egy pillanat, amikor úgy döntöttem, nem érdekel, más mit gondol, én nem rejtegetem tovább magam.” Katrina azóta büszkén hord spagettipántos vagy épp testhezálló ruhákat, sőt még egy bikinit is vásárolt magának.

30 éve próbálok lefogyni. Most, hogy végre sikerült, nem fogok csak a bőröm miatt elbújni a világ elől.

A BBC-nek nyilatkozó férfiak egyike, Rowan pedig arról mesélt, kamaszként kizárólag gyorskaján élt. „Igazából egyáltalán nem kellett volna, hogy meglepjen, hogy több mint 130 kiló vagyok. Pedig annyi voltam, és mégis meglepett” – mondja a fiatalember, majd hozzáteszi, noha azóta már a testsúlya felét sikerült leadni, a testén maradt megnyúlt bőr napi problémákat okoz neki.

Az önbizalmam a padlón van. A legnagyobb bajom az, hogy nem merek ismerkedni, félek attól, mit szól majd a leendő partnerem, ha meglátja a testemet. Bízom benne, hogy ha idősebb leszek, majd jobban tudom kezelni a helyzetet.”  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top