Életmód

Csilirajongók figyelmébe: érkezik a csípős paradicsom!

Bár úgy hangzik, mintha valami ételkülönlegesség lenne, más területeken futhat be nagy karriert az erős paprikákból ismert hatóanyagot is tartalmazó zöldségféle.

Brazil és ír kutatók tervezik, hogy különféle módosítások segítségével kapszaicint tartalmazó paradicsomot hozzanak létre – írja a 444.hu. A kapszaicin felelős az erős paprikák csípősségéért; a vegyület a test hőérzékelő receptorait téveszti meg, aminek hatására úgy érezzük, mintha tüzet raktak volna a nyelvünkön. 

A kapszaicin azonban fontos alapanyaga bizonyos érzéstelenítő készítményeknek, fájdalomcsillapítóknak, de például fogyasztószerekben vagy a rendőrségi paprikaspray-ben is ezt használják. 

A zöldségek-gyümölcsök tulajdonságainak megváltoztatása viszonylag gyakori művelet, igaz, a legtöbbször lédúsabb, édesebb vagy épp jobb hozamú fajtákat igyekeznek nemesíteni, de így készülhetett például Japánban kocka alakú dinnye, amelyet könnyebb szállítani. 

Azt nem árulták el a kutatók, hogy milyen színűek lesznek a csípős paradicsomok (Fotó: Unsplash)

A kapszaicintartalmú paradicsom létrehozásának is praktikus oka van: a paradicsompalánták több termést hoznak, mint a különféle paprikák, illetve kevésbé kényesek a környezeti behatásokra, ezért a fentiekben említett felhasználási célokra logikusabb így megtermelni a szükséges mennyiséget. Arról nem szól a hír, hogy a gasztronómiában milyen szerepe lehet a csípős paradicsomnak, de bizonyára ez hamar kiderül majd, amint az első szállítmányok megérkeznek a zöldségesekhez.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top