Életmód

Otthoni edzés – tedd mérhetővé a fejlődésed!

Ha már az otthoni edzés mellett döntöttél, fontos, hogy az eredményeidet is lemérd!

„Amennyiben edzettségi szintünk, állóképességünk növelése a cél, az alábbi mérési praktikához kell folyamodnunk” – javasolja Szalka Andi fitneszedző.

Pulzusmegnyugvási teszt:

Válasszunk egy olyan mozgássort (például egy táv lefutása vagy egy adott ideig futás, esetleg ugrálókötelezés) vagy gyakorlatsort (például guggolás vagy guggolás felugrás 50 darab), mely megemeli pulzusszámunk. A mozgás megkezdése előtt mérjük meg pulzusunk, majd ahogy befejeztük, újra azonnal! Ezt követően 1, 3, 5 és 10 perc múlva ismételjük a pulzusmérést. Legkönnyebb pulzusmérő óra használatával, de végezhetjük nyaki ütőéren is a mérést. A lényeg, hogy másodpercmutatós órán 20 másodpercig végezzük a mérést (ez főként az edzés után releváns), majd azt szorozzuk meg hárommal. Azért nem egy percig számolunk terhelés után, mert közben a pulzusunk fokozatosan csökken (jó esetben), így pontatlan értéket kapnánk.

teljesitmenyHa a terhelés befejezése után:

  • 3 percen belül a pulzus megegyezik az induló pulzussal az igen jó teljesítőképességre utal,
  • 3-5 percen belül: jó teljesítőképesség,
  • 5-10 percen belül: közepes teljesítőképesség,
  • 5-10 perc felett: rossz teljesítőképesség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top