Életmód

Működhetnek a munkahelyi kapcsolatok, vagy eleve kudarcra vannak ítélve?

A munkahelyi kapcsolatokat a legtöbb munkáltató nem nézi jó szemmel, már csak azért sem, mert ha véget ér a románc, az a munkahelyi légkört is könnyen megmérgezi. Most már kutatás is készült arról, jó-e, ha a munkatársunkkal gabalyodunk össze.

Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a munkahelyi románcok egyre inkább tabunak számítanak a szexuális zaklatással kapcsolatos kampányok miatt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a valóságban tényleg csökkent volna a kollégák között kialakuló kapcsolatok száma. Biztos, hogy a legtöbben tudunk egy-két kollégáról, akik a „túlórákat” egymás társaságában, szabadon értelmezve töltik.

Sokan nem tudják, mi számít zaklatásnak

Az IDEA Intézet a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozatának megbízásából készített felmérést a nők munkahelyi szexuális zaklatásáról. A kutatásban a 40 feletti városi nők voltak többségben, akik minimum 5 éve dolgoznak már ugyanazon a munkahelyen. A kutatásból kiderül, hogy a résztvevők 39 százaléka tapasztalt, látott munkahelyi zaklatást, de sokan ezt nem jelezték semmilyen platformon. Az érintettek egy része nem adta sem a rendőrség, sem a munkáltató tudtára a történteket, tartva a következményektől és attól, hogy nem hisznek neki, illetve nem kezelik megfelelően az ügyet.

Akik elmondták, jellemzően névtelenül vagy a közvetlen családjuknak meséltek a zaklatásról, vagy a közvetlen felettesüknek mondták el, ami után sokan számoltak be negatív következményekről is. A résztvevők közel fele nincs tisztában a jog adta lehetőségekkel és törvényi szabályozásokkal. A válaszadók 66 százaléka nem tudta, hogy van-e egyáltalán a munkahelyén szexuális zaklatásra vonatokozó szabályozás, és azzal sem volt pontosan tisztában, mi számít zaklatásnak

Nemcsak itthon, hanem Nagy-Britanniában is fontosnak tartják a szexuális erőszak és a munkahelyi zaklatások visszaszorítását. Egy angol biztosító, a Direct Line felkérése alapján készültek felmérések, amelyekben HR-szakemberek vettek részt: 80 százalékuk nem tartja szerencsésnek a munkahelyi kapcsolatokat. A szakemberek azért vélekednek így, mert úgy gondolják, hogy a munkahelyi kapcsolatok visszaszorításával a szexuális zaklatások száma is csökkenthető lenne, amiben minden huszadik brit vállalat érintett. Az Egyesült Királyságban dolgozó munkavállalók mintegy 50 százaléka elismerte, hogy a múltban már volt munkahelyi kapcsolata, és a válaszadók háromnegyede titokban, munkáltatója tudta nélkül keveredett viszonyba.

Nem díjazzák a munkahelyi kapcsolatokat

Amíg a magyarországi felmérésből az derült ki, hogy a #MeToo mozgalom hatása a munkahelyen nem eredményezett jelentős változásokat, addig az angol kutatás szerint a legtöbb brit vállalat felismerte, hogy frissítenie kell a munkahelyi kapcsolatokra vonatkozó szabályozását, és változtattak is rajta. A szexuális zaklatásról jelenleg folyó viták jelentősen befolyásolják az emberek irodai románcokról alkotott képét, hiszen sokan most szembesülnek azzal, hogy egy-egy kellemetlen beszólást vagy a tolakodó tekinteteket sem kell kényszeredetten mosolyogva elviselni. Susan Quilliam, pszichológus a lehetséges megelőzés fontosságát hangsúlyozta, vagyis azt, hogy húzzuk meg a saját határainkat a munkahelyi kapcsolatokban, még egy olyan munkahelyen is, ahol látszólag rendben működnek az emberi kapcsolatok:

Természetes, hogy azok az emberek, akik együtt dolgoznak, vonzódhatnak egymáshoz. Akik naponta találkoznak egymással és közösek a céljaik, azoknál számos lehetőség adódik arra, hogy érzelmek alakulhassanak ki.

Azt nyilván nem lehet szabályozni, hogy a kollégák vonzódjanak egymáshoz, azonban a munkahelyi kapcsolatoknak gátat szabhat a munkáltató. De nemcsak a kollégák, hanem a főnök–beosztott, vagyis az alá-fölérendeltségi viszony is tovább bonyolíthatja a munkahelyi kapcsolatokat

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top