Életmód

Készítsd fel a tested a karácsonyra!

„Most már mindegy, jönnek az ünnepek, majd utána fogyózom.” Ne ez legyen a filozófia!

Szalka Andi fitneszedző elmondja, hogy készítsd fel magad a karácsonyi habzsi-dőzsire.

A hízás olyan, mint egy lejtő. Az elején lassan indulsz el rajta, de a végén, ha nem vigyázol, brutális sebességre gyorsulsz. Ha már az ünnepi lakomák előtt hízásra állítottad a szervezeted, az év végén óhatatlanul bekövetkező túlzott táplálékbevitel sokkal jobban megterheli majd a tested. Összességében többet fogsz hízni, és a többlet zsírban raktározódik majd el. Ezért nagyon nem mindegy, milyen állapotban érkezel meg az ünnepi asztalhoz.

Karácsonyra javíthatsz anyagcseréd működésén.

Az előző pontban leírtakból következően az ünnepi időszakot megelőző két hétben érdemes végigcsinálni egy fegyelmezett diétát, mely javítani fogja a szervezeted anyagcsere-működését. Persze teljesen rendezni nem lehet ennyi idő alatt az anyagcserét, mert az legalább hat hét, de így is felkészültebben futhatsz neki az ünnepeknek, a tested hatékonyabban lesz képes lebontani a bevitt többletenergiát.

Kevesebbet fogsz hízni.

Ha egy fegyelmezett diétával felkészíted a tested, és a szervezet hatékonyan bontja le a tápanyagokat, akkor kevesebbet fogsz zsírban raktározni, tehát nem fogsz annyit hízni. Az ünnepek alatti bőséges étkezéseket csak egy kis kilengésnek érzékeli majd a tested, nem pedig óriási sebességnél egy kövér gáznak.

Könnyebben fogod leadni, amit felszedsz.

Ha a hízás nem kezdődik meg már jóval karácsony előtt, akkor az év végén felszedett kilókat könnyebben fogod leadni. Nemcsak azért, mert összességében kevesebbet fogsz hízni, hanem azért is, mert a felszedett kilók másból adódnak majd. Egy átmeneti, rövid időszak alatt ugyanis nem feltétlenül tud megnövekedni a szervezet zsírállománya. A pluszkilók leginkább a fokozott vízmegkötésből adódnak. Mivel az ünnepek alatt bővebben fogyasztasz szénhidrátot, ami emeli az inzulinszintet, és ez a szervezetben vízmegkötést okoz. Ebből következően könnyebben meg is szabadulhatsz attól, ami végül rád rakódik.

Felszabadultabban élvezheted az ünnepeket.

Ha egy jól sikerült diéta után indulsz neki az ünnepeknek, akkor nem kell görcsölnöd azon, hogy mennyit egyél, és utólag sem kell bánnod, ha felszedsz egy picit. Így szabadon, boldogan, minden lelkiismeret-furdalás nélkül élvezheted az ünnepeket. Persze ehhez szerintem hozzátartozik az is, hogy ne azért várjuk az ünnepeket, hogy a rosszullétig együk magunkat. Az extra mennyiség helyett a cél inkább legyen az, hogy különleges minőségű ételek kerüljenek az ünnepi asztalra, és a közös ünneplés örömére koncentráljunk. Hiszen erről szól a karácsony.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top