Életmód

Biztonságosabbá tennék a nőknek a Tindert

A Tinder jelenleg egy új funkciót tesztel, ami lehetővé tenné a nők számára a biztonságosabb ismerkedést. Te használnád?

A cég Indiában teszteli a felhasználók körében azt az újítását, aminek köszönhetően a nők dönthetnék el, hogy kivel beszélgetnek, és kivel nem. A funkció nevét magyarra fordítva az „én döntésem” elnevezés érzékelteti legjobban a lényegét.

Biztonságosabb ismerkedés

A Tinder lehetőséget szeretne adni a nőknek arra, hogy a match-ek után mi dönthessük el, kapcsolatba szeretnénk-e lépni, szeretnénk-e beszélgetést kezdeményezni az egyezést mutató párjainkkal, vagy sem. Persze adódik a kérdés, hogy ha már előzetesen nem az „X”-re, hanem a zöld kis szívre nyomtunk, akkor erre miért is van szükség? Továbbá mi történik azzal, ami sok nő fájó pontja: ezzel a kezdeményezés lehetőségét egy az egyben kivenné a férfiak kezéből a Tinder.

A Tinder célja a szolgáltatással az, hogy a nők számára biztonságosabbá váljon a társkereső alkalmazás. Ha a tesztek sikerrel zárulnak, az app az új funkciót elérhetővé teheti a felhasználók számára bárhol a világon, így a nők vehetnék át a kezdeményező szerepet az ismerkedésben. Ez a funkció a Tinderen új lenne, azonban léteznek olyan társkeresők, mint például a Bumble, ahol már most a nők kezében az irányítás. A Bumble-t az a Whitney Wolfe Herd alapította, aki a Tinder társalapítója is volt. A randiplatformot – amit néhányan feministának gondolnak – kifejezetten a női felhasználókra és igényeikre összpontosítva hozta létre Wolfe: az alapító célja az, hogy a nők ne kerülhessenek kiszolgáltatott helyzetbe az online ismerkedés során. Whitney az után alapította meg a Bumble-t, miután a Tindert elhagyva beperelte a céget nemi megkülönböztetés és zaklatás miatt.

Hasznos vagy felesleges?

Az, hogy a Tinder pont Indiában indította el tesztként az új funkciót, nem véletlen. India nem a testiségről híres, azonban a nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekmények száma rendkívül magas. Hivatalos adatok szerint évente mintegy 40 000 nemi erőszakot regisztrálnak Indiában, így a nők biztonságának megteremtése kiemelt jelentőséggel bír. Néhány héttel ezelőtt bejelentették, hogy a szexuális bűncselekményt elkövetőket külön regisztrálják, hogy ezzel is visszaszorítsák az erőszakos cselekményeket.
A Tinder tulajdonában álló vállalat, a Match Group vezérigazgatója, Taru Kapoor szerint a női felhasználói számára rendkívül fontos, hogy az internetes társkeresés közben is biztonságban érezzék magukat. Kapoor így nyilatkozott a Reutersnek:

„Fontosnak tartjuk, hogy a Tinderen történő ismerkedések egymás kölcsönös tiszteletén, a beleegyezésen és a választás szabadságán alapuljanak. Az ismerkedést biztonságosabbá szeretnénk tenni a nők számára, most minden erőnkkel erre összpontosítunk.”

A funkció megosztja a felhasználókat, de a férfiak és a nők részről is sokan támogatják. Az ellenzők szerint megváltoztatja az ismerkedés folyamatát, mivel nem ad lehetőséget arra, hogy a férfi kezdeményezzen, miközben a pártolók a társkeresőkön gyakran tapasztalt zaklatások, inzultusok miatt tartják jó ötletnek. Olyan is van, aki szerint teljesen felesleges az „én döntésem” funkció, mivel ha a beszélgetés során bárki úgy érzi, hogy nem szeretne tovább ismerkedni, egyszerűen megnyomja a „szétválás” gombot, és többet nem kell az illetővel összekapcsolódnia. A kérdés óhatatlanul felvetődik: ha már az első beköszönést sem ejtheti meg a férfi, akkor vajon miből fog kiderülni, hogy ki milyen szándékkal kapcsolódott velünk? Te mit gondolsz, használnád az új funkciót?

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top