Életmód

7 jel, hogy az edzés megszállottja vagy

A túlzásba vitt edzéssel sokkal többet ártasz magadnak, mint gondolnád. A következő 7 jel figyelmeztet arra, hogy már megszállottan edzel.

Dr. Charlie Seltzer túlsúlyos embereknek segít, hogy leadják a felesleget orvosi segítséggel. Nem véletlenül választotta ezt a szakterületet: ő maga is túlsúllyal küzdött, és bizony a fogyása során beleesett abba a hibába, hogy túlzásba vitte az edzéseket. Heti hat napon edzett, jellemzően 75 perces kardió órákra járt és mellette minimális kalóriát fogyasztott. Aztán észrevette magán, hogy pont úgy viselkedik, mint egy függő: egyre több edzésre van szüksége ahhoz, hogy elégedett legyen.

Negatív hatással volt az életemre. Volt egy pont, amikor már pánikrohamot kaptam, ha rövidebb volt az edzésem, vagy ha vacsorára voltam hivatalos, ahol nem én határozhattam meg, mit egyek. Akkor múlt el a függőségem, amikor kiégtem, és egyszer csak elmúlt minden motiváció belőlem.

Seltzer számára azóta a mozgás már átfordult örömteli tevékenységbe a kényszeres cselekvés helyett. Az edzésfüggőség nem hivatalos mentális betegség, de Seltzer szerint közel áll hozzá, hiszen a megszállott edzés gyakran valamilyen evészavarral együtt jár.

Ha a következő 7 jelet felismered magadon, akkor valószínűleg te is az edzés megszállottja vagy.

1. Azért edzel, hogy kompenzáld az evést

A legnagyobb jel a szakértő szerint, ha azért edzel gyakran, mert kompenzálni akarod az evést, vagy bünteted magad azért, mert „rossz” ételeket ettél.

2. Folyton az edzőteremben vagy

Az edzőteremben dolgozók jobban ismernek téged, mint a kollégáid, annyi időt töltesz ott. Ha napi 1 órát edzel, az még rendben van, de ha naponta 3-4 órát az edzőteremben vagy, akkor érdemes elgondolkodni az edzési szokásaidon.

3. Állandóan fáradtnak érzed magad

Ha már egészségtelen mértékben edzel, az gyakran vezet oda, hogy folyton kimerült vagy. Azért alakul ki a krónikus fáradtság, mert nem hagysz időt a testednek a regenerálódásra. Az egész szervezetedet oly mértékig megterheled, hogy akár betegség is lehet a vége.

edzés egészégtelen megszállottság

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

4. Az edzéseidhez igazítod minden programodat

Az utolsó pillanatban is lemondasz programokat, ha azok megakadályoznának az edzésben. A barátaiddal inkább nem találkozol, ha pont arra az időre szervezik a közös vacsorát, amikor neked az edzőteremben kellene lenned. Feláldozod a kapcsolataidat az edzés érdekében.

5. Az edzéssel kapcsolatban negatív érzések vannak benned

Olyan érzések társulnak az edzéshez, mint kötelesség, bűntudat, szorongás. Pedig a testmozgással az lenne a cél, hogy jobban érezd magad. De amikor a saját testi épségedet is veszélyezteted az edzés miatt, például minden időjárási viszontagság ellenére is kimész futni vagy csak azért edzel, mert utálod a testedet, és meggyőződésed, hogy még csúnyább lesz, ha nem mész le az edzőterembe (szorongás, félelem), akkor biztos, hogy nem jó érzések vezetnek az edzés felé.

6. Romlanak az eredményeid

Akármilyen furcsán is hangzik, de a túlzásba vitt edzés nem jobb eredményekhez vezet, hanem romlik a teljesítményed tőle. Jeff Bell fitneszedző szerint, ha azon kapod magad, hogy pihenőnap nélkül a hét minden napján edzel, akkor már a túledzés hibájába estél. Ilyenkor frusztrált leszel, nem tudsz aludni, enni, és egyre gyengébbnek érzed magad.

7. Negatív testkép

Ha egyfolytában edzel, nem lesz jobb véleményed a testedről. Sőt jó eséllyel csak romlani fog a testképed. Seltzer szerint gyakori jelenség, hogy a megszállott edzőterem látogatók között sokan gyűlölik a testüket, mert nem reálisan tekintenek saját magukra, hanem a tökéletes testet kergetik. Ez pedig vezethet akár evészavarokhoz is a túledzés mellett.

Ha szeretnél egészségesebb hozzáállást kialakítani az edzéssel kapcsolatban, akkor a szakember azt javasolja, hogy először kezdj el írni egy edzésnaplót. Ebben vezesd, hogy melyik napokon edzettél, milyen edzést végeztél, hogyan érezted magad közben és hogy egy nap mennyi időt szántál a testmozgásra. Azt is írd bele, milyen érzéseket kelt benned, ha kimarad egy-egy edzésed. Pár hét alatt kirajzolódhat számodra a napló alapján, hogy hol csúszol bele a függőségbe, és hogy melyik ponton kellene változtatnod. Valószínűleg első lépésként pihenőnapot kell beiktatni vagy olyan edzésfajtát kipróbálni, amivel relaxálni tudsz, mint például hetente legalább egyszer jógázni, sétálni vagy úszni az edzőtermi edzés helyett. Tedd meg magadért, hogy ne hajtsd túl a szervezetedet, és ne legyél betege az edzésnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top