Életmód

21 év után kapott kártérítést négy férfi, akiket tévesen ítéltek el egy fiatal nő megerőszakolásáért és meggyilkolásáért

Végre pont kerülhetett a Norfolki Négyes hírhedt ügyének végére.

4,9 millió dollár, vagyis nagyjából 1,4 milliárd forint kártérítést kaptak a „Norfolki Négyes”” tagjai, akiket 1999-ben tévesen életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek egy Michelle Moore-Bosko nevű fiatal nő megerőszakolása és meggyilkolása miatt. Bár a bizonyítékok a kezdetektől fogva az ártatlanságuk mellett szóltak, a négy férfi csak 2017-ben kapott kegyelmet. Az állam korábban már megítélt nekik 3,5 millió dollár (~1 milliárd forint) kártérítést – írja a Daily Mail.

Moore-Bosko holttestére 1997. július 8-án talált rá a férje, Bill Bosko haditengerész. A nőt megerőszakolták, majd különös kegyetlenséggel, több késszúrással meggyilkolták. A rendőrség az egyik szomszéd tippje alapján egy másik szomszédra, a szintén tengerész Daniel Williamsre kezdett gyanakodni. Williams egy nyolcórás kihallgatás után beismerő vallomást tett egy hírhedt nyomozónak, Robert Glenn Fordnak. Később kiderült, hogy fogalma sem volt a gyilkosság részleteiről, fenyegetés hatására vallotta be a gyilkosságot. Mivel a DNS-minták nem egyeztek, Ford további bűnbakokat keresett. A nyomozás során Ford további három tengerészből erőszakolta ki a vallomást. Mint később kiderült, azzal fenyegették őket, hogy ha nem működnek együtt a hatóságokkal, halálbüntetést fognak kapni.

Daniel Williamst, Derek Tice-t, Eric Wilsont és Joseph Dicket 1999-ben ítélték el gyilkosság és nemi erőszak miatt, annak ellenére, hogy a beismerő vallomásokon kívül semmilyen bizonyíték nem támasztotta alá, hogy ők a tettesek. Egy ötödik férfit, bizonyos Omar Ballardot tőlük függetlenül találták meg a rendőrök. Egyedül az ő vallomása egyezett a helyszínen talált bizonyítékokkal, és egyedül az ő DNS-e mutatott egyezést a vér- és ondómintákkal. Vallomásában ő is azt állította, hogy egyedül követte el a gyilkosságot, a Norfolki Négyest mégsem mentették fel.

A négy férfi felmentéséért éveken keresztül kampányoltak különböző jogvédők, ügyvédek és volt FBI-ügynökök. Végül Tim Kane kormányzó írta alá a részleges kegyelmet 2009-ben, 10 évvel az ítélet után. Ez a kegyelem azonban nem rehabilitálta a négy férfit, továbbra is elítélt szexuális bűnözőként tartották őket számon. Kiszabadulhattak a börtönből, de priuszuk maradt.

A teljes rehabilitációt 2017 márciusában írta alá Terry McAuliffe kormányzó. Robert Glenn Ford ekkor már maga is börtönbüntetését töltötte, igaz, nem emiatt az ügy miatt, hanem mert kiderült, hogy nyomozóként bűnszervezeteket segített.

Omar Ballard jelenleg is életfogytiglani börtönbüntetését tölti Michelle Moore-Bosko megerőszakolása és meggyilkolása miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top