Életmód

Hatalmasra dagadt a diáklány feje a hajfestéktől

Akár bele is halhatott volna a súlyos allergiás reakcióba.

Egy 19 éves francia diáklány, Estelle dobozos hajfestékkel akarta átfesteni a haját. A lány elvégezte ugyan az ajánlott allergiatesztet, ám ezután nem várta ki a 48 órát a hajfestésig.

A festést követően szinte azonnal érezte a fejbőrén az irritációt, majd a feje elkezdett feldagadni. Antihisztamint vett be, de másnapra így is brutálisan feldagadt a feje, és alig tudott levegőt venni.

A lányt a sürgősségire szállították, mivel a nyelve is egyre jobban bedagadt és félő volt, hogy megfullad. Adrenalin-injekciót kapott. Azóta teljesen felgyógyult, történetét pedig azért hozta nyilvánosságra, hogy másokat is figyelmeztessen a hajfestés kockázataira.

Estelle-nél valószínűleg a PPD, vagyis parafenilén-diamin váltott ki súlyos allergiás reakciót. Ez a vegyület a hajfestékek jelentős részében megtalálható, mégpedig minél sötétebb a hajfesték, annál nagyobb mennyiségben. Bár a szabályozás szerint a hajfestékek maximum 2 százalékban tartalmazhatnak PPD-t, ez is kiválthatja az allergiát, hiszen az a termék, melyet a lány használt, mindössze 1 százalékban tartalmazott ilyen vegyületet. Éppen ezért fontos, hogy minden esetben végezd el az allergiatesztet hajfestés előtt, és várd ki a 48 órás hatóidőt is!

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top