Életmód

Közeleg a tél – és vele együtt a téli depresszió

Hideg, nyálkás, szürke idő van, hát csoda, hogy rosszabb a kedvünk, mint nyáron? És ez még csak fokozódni fog tavaszig.

Minden télen magam alá esek én is két méterrel, begubózom, és olyan vagyok, mint egy téli álmot alvó medve, sehogy sem akarok kijönni a vackomból. Ha nem lennének gyerekeim, és mondjuk milliomos lennék annyira, hogy nem kellene dolgozni, akkor biztos, hogy télen ki sem kelnék az ágyból, és egész nap csak filmeket néznék, vagy olvasnék. A téli időszak egészen fiatalkorom óta olyan számomra, mintha megállna az élet. Már régen tudom, hogy ez a téli depresszió nálam, hivatalos nevén az SAD: seasonal affective disorder. Nem vagyok egyedül ezzel, rengetegen szenvednek téli depresszióban, csak sokan nem tudják, hogy épp ez a problémájuk.

Dr. Arnold Lieber pszichiáter írta le, hogy teljesen normális, ha az ember úgy érzi, lelassul az élet télen. Rövidebbek a nappalok, nem süt a nap, és még hideg is van. A téli depresszió kifejezés nem pontos fordítása az SAD-nek, mert a seasonal nagyjából annyit tesz, hogy évszaki, tehát vannak, akiknél ez az érzés nyáron vagy tavasszal is előjöhet.

Tünetek

Az SAD tünetei nagyjából megegyeznek a depresszió tüneteivel, mint a hangulatingadozások, tehetetlenség, reménytelenség érzése, energia csökkenése, koncentrációs nehézségek, alvási és evési szokások megváltozása, érdektelenség érzése vagy akár öngyilkos gondolatok.

A pszichiáter szerint az SAD egyedi tünetei lehetnek még:

  • elnehezedő kezek és lábak,
  • gyakori elalvás,
  • szénhidrátok utáni sóvárgás, hízás,
  • párkapcsolati problémák felbukkanása.

Az SAD esetében gyakran azt feltételezik, hogy egyfajta gyengébb kiadású depresszió, de a pszichiáter azt mondja, hogy nincs igazán különbség. A téli depresszió ugyanúgy depresszió, csak épp évszakhoz kötődik, ezért a tél elmúltával tünetmentessé válunk.

Mi okozza a téli depressziót?

Az a rossz hírünk van, hogy a kutatók még nem találták meg az SAD pontos okát, de azt azért már tudják, hogy milyen körülmények válthatják ki. Az egyik vezető ok a napsütés csökkenése télen, ami megzavarja a biológiai óránkat, és a szerotoninszintet is csökkenti. Azt is megfigyelték, hogy a fiatal nők, illetve azok, akiknek a családjában előfordult már depresszió, hajlamosabbak a téli depresszióra.

téli depresszió tünetek

A fiatal nők hajlamosabbak a téli depresszióra (Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash)

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Dr. Lieber szerint az természetes, ha télen olykor azt érezzük, hogy nincs kedvünk még a légzéshez sem, de ha a tünetek már akadályoznak a hétköznapi teendőinkben, akkor érdemes segítséget kérni, és felkeresni egy pszichológust vagy pszichiátert. Akkor pedig főleg orvoshoz kell fordulni, ha a tünetek miatt alkohol vagy a drogok után nyúlunk.

Hogyan kezelhető az SAD?

Nyilván nincs egyetlen megoldás, ami mindenkire ráillene, ezért is érdemes orvossal egyeztetni a kezelésről. Általában háromféle orvosi kezelést javasolnak: gyógyszer, pszichoterápia vagy fényterápia. A gyógyszeres kezelés esetében antidepresszánst kell szedni, amit intenzív tünetek esetében szoktak felírni. A pszichoterápia az egyik leghatásosabb kezelés dr. Lieber véleménye szerint, mert segíthet abban is, hogy pozitív megküzdési módszereket tanuljunk a tünetek ellen. A fényterápia pedig egy speciális lámpával történik, amely a természetes fényt reprodukálja a szervezetünk számára, erről ugyanis már kutatásokban bizonyították, hogy nagyon jó hatással van a téli depresszió esetében.

Mit tehetsz még ma?

Mire bármelyik kezelés elindul, sok idő eltelik, ezért van szükség olyan segítségre, amit már ma elkezdhetsz, ha tapasztalod magadon a tüneteket. Az én esetem nem annyira súlyos, hogy gyógyszerre lenne szükség, életmódbeli változtatással kezelhető a téli depresszióm. Dr. Lieber is olyan tevékenységeket javasol, amilyeneket én is be szoktam építeni a mindennapjaimba.

Menj gyakran a szabadba! Még akkor is erőltesd magadra a napi sétát, ha amúgy semmiféle indíttatásod nincs kikelni az ágyból. A friss levegő tényleg csodát tesz a hangulatoddal.

Keresd a napfényt! Akármennyire is tél van, időnként előbukkan a nap. Ilyenkor tartsd az arcod a nap felé, és hagyd, hogy csak süssön rád.

Mozogj! A mozgás annyi endorfinnal árasztja el a testedet, hogy hirtelen sokkal jobb kedvre derülsz. Kisimítja az idegeket, megnyugtatja az elmét, elcsendesíti a depressziós gondolatokat. Nem kell futni vagy edzőterembe járni, ha nem szereted, de egy tempós séta mindennap vagy a nappali szőnyegén pár tornagyakorlat már remek hatással lehet rád.

Aludj! Amennyit csak lehet. Az alváshiány nagyban hozzájárulhat a negatív gondolatokhoz és a reménytelenségérzéshez, ezért tudatosan oda kell figyelni, ha téli depressziód van, hogy elég alváshoz jusson a szervezeted.

Relaxálj! Elalvás előtt a legjobb, mert akkor még az álmod is nyugodtabbá válik. Nem nehéz megtanulni, hogyan lazítsd el minden porcikádat, igazán érdemes rááldozni naponta tíz-húsz percet.

Az is segíthet, ha az étrendedben kerüld a nehéz és cukros ételeket, és gyümölcsökkel, zöldségekkel turbózod fel az emésztésedet. A test és a lélek szoros kapcsolatban van, oda-vissza hatnak egymásra, úgyhogy kezeld egységként a kettőt, és gondoskodj a testedről, hogy a lelked is rendben legyen!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top