Életmód

Ilyen még nem volt: nő vezeti egy NATO-tagország hadseregét

Egy háromgyerekes édesanya lett a vezérkari főnök Szlovéniában. 27 éve lépett be a hadseregbe.

Alenka Ermenc vezérőrnagyot nevezte ki a ljubljanai kormány kedden a szlovén fegyveres erők vezérkari főnökévé, személyében először tölti be nő e tisztséget Szlovéniában.

A kormány Karl Erjavec védelmi miniszter javaslatára döntött a kinevezésről keddi ülésén.

Borut Pahor szlovén államfő, aki egyben a hadsereg főparancsnoka, támogatta a kinevezést, és a múlt héten léptette elő tábornokká Alenka Ermencet, aki Alan Geder vezérőrnagyot váltja a fegyveres erők élén.

Szlovénia első női vezérkari főnöke 1963-ban született. A Ljubljanai Egyetem társadalomtudományi karán, majd a londoni Royal College of Defence Studies katonai akadémián szerzett diplomát, valamint 2009-ben a King’s College londoni egyetemen mesterdiplomát.

Huszonhét éve lépett be a hadsereg kötelékébe, és részt vett a szlovén függetlenségi háborúban, valamint számos NATO-misszióban. A vezérőrnagy férjezett, és három gyermek édesanyja.

A szlovén sajtó szerint nem ismert, hogy egyetlen másik NATO-tagországban is a hivatásos hadsereg vezetésével nőt bíztak volna meg, és ez valószínűleg világviszonylatban is ritkaságnak számít.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top