Életmód

Az állatkert gondozóit is megviselte Asha, a kiselefánt halála

Éjt nappallá téve küzdöttek az életéért, de hiába.

Szomorú hírt közölt szombaton a budapesti Állatkert: elpusztult Asha, a 2013-ban született, csaknem 6 éves kiselefánt. Az állatot a legrettegettebb elefántbetegség, egy herpeszvírus támadta meg, ami az esetek háromnegyedében halálos. A vírust szinte minden elefánt hordozza, de csak ritka esetekben kap erőre. Az állatkert gondozói csütörtökön észlelték a tüneteket Ashánál, szombaton nem sokkal dél előtt pedig már el is pusztult az állat.

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője az InfoRádiónak adott interjújában arról mesélt, hogy az eset láthatóan az állatkert munkatársait is nagyon megviselte. Az állatorvosok és az állatgondozók éjt nappallá téve küzdöttek Asha életéért, nemzetközi konzíliummal kiegészülve kezelték az elefántot, az infúziótól kezdve egészen a vérátömlesztésig mindennel próbálkoztak, de hiába.

Kovács Attila/MTI

Amikor egy állat elpusztul, az első és legfontosabb dolog a boncolás elvégzése, ez már meg is történt. Arról, hogy mi legyen a maradványokkal, még nincs döntés

– mondta Hanga Zoltán. Most folyamatos megfigyelés alatt tartják a többi elefántot, hiszen nem lehet kizárni, hogy náluk is fellép majd a betegség. A legfiatalabb példánynál, Arunnál külön foglalkoznak azzal, hogy erősítsék szervezete védekezőképességét.

Hanga Zoltán arról is beszélt, hogy az elefántok hogyan élik meg, amikor egyikük elpusztul:

A vadonban élő elefántoknál megfigyelték, hogy amikor a csorda egyik tagja elpusztul, a többi állat hosszan időzik a tetemnél, mintha gyászolnának.

A budapesti elefántoknál is megfigyeltek hasonlót: amikor Ashát elvitték, az anyaelefánt és a testvér az istállónak azon a területén tartózkodott, ahonnan a legtöbbet hallhatták a történtekből.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top